Projekti

U susret Olimpijadi

Ova godina je Olimpijska, jer će u Tokiju od 24. jula do 9. avgusta biti održane letnje Olimpijske igre. Zato predstavljamo neke od baklji, koje su nošene tokom prethodnih igara.

Minhen 1972. godine

Na dršci se nalazi inskripcija „Munchen 1972" i olimpijski krugovi. Inspiracija za baklju su bili mač i čigra. Na unutrašnjoj strani baklje nalazi se logo igara.

Moskva 1980. godine

Na zaštitnom poklopcu nalazi se natpis “Games of the XXII Olympiad”, dok se na gorioniku nalazi natpis “Moscow- Olympiad-80".

Sarajevo 1984. godine

Olimpijska baklja, koja je prenela plamen od Atine do Sarajeva, srebrne je boje, a deo koji odvaja dršku zlatne je boje. Na dnu baklje, nalazi se oznaka prozvođača „Mizuno". Kompanija „Mizuno" proizvela je više od 1.000 baklji, od kojih su neke završile kod zaslužnih građana.

Zlatna boja, predstavlja Olimpijski duh, a srebrna sneg oblake. Olimpijski plamen na stadionu “Koševo” upalila klizačica Sanda Dubravčić.

Seul 1988. godine

Na baklji su uklesana 2 zmaja koja simbolišu harmoniju Istoka i Zapada. Baklja je izgrađena od mesinga i plastike i ima otpor vetra od 72 km na sat. Jednom upaljena baklja se ne bi ugasila ni u pesku ni u vodi.

Sidnej 2000. godine

Dizajn baklje je inspirisan Sidnejskom operom. Baklja se sastoji od 3 sloja koji predstavljaju zemlju, vatru i vodu.

Torino 2006. godine

Baklja predstavlja skijaški i alpinistički štap, kao i planinski vrh. Rupe, njih 12 predstavljaju čuveno zdanje, simbol Torina, Mole Antoanelliana. Baklja je kritikovana zbog prevelike težine.

London 2012. godine

Baklja je trouglastog oblika što je bio svojevrstan novitet u odnosnu na dosadašnje cilindrične oblike. Trougao simbolizuje tri olimpijske vrednosti (poštovanje, izuzetnost i prijateljstvo), tri reči koje čine olimpijski moto (brže, više, jače), činjenicu da Velika Britanija organizuje treće OI u istoriji, i viziju organizatora da u svom radu kombinuje sport, obrazovanje i kulturu.

Originalan oblik dopunjen je sa čak 8000 rupa koje simbolički predstavljaju 8000 učesnika koji su nosili plamen i pretrčali ukupno 8000 milja (13000 km) tokom štafetne trke kroz Veliku Britaniju.

Rio 2016. godine

Segmenti na baklji predstavljaju mešavinu brazilskog duha i prirodu grada Rija sa bojama nacionalne zastave. Zlatni trougao na vrhu predstavlja 3 Olimpijske vrednosti (izuzetnost, poštovanje i prijateljstvo), dok osnova baklje predstavlja jedinstvo i raznolikost.

Soči 2014. godine

Dizajnirana u obliku pera, baklja takođe podseća na vatrenu pticu, ili Feniks – legendarnu pticu koja se uzdizala iz pepela i koja je u ruskom folkloru istaknuta kao simbol dobre sreće. Konstrukcija baklje osigurava da plamen pouzdano gori u teškim uslovima, poput jakih

vetrova, jakih mrazova i drugih ekstreminh zimskih vremenskih uslova.

Pjongčang 2018. godine

Baklja od 700 mm siboliše nadmorsku visinu Pjončanga koja je 700 m. Bela i zlatna kao glavne boje na baklji predstavljaju Zimske Olimpijske igre – globalni festival koji se održava na snegu i ledu.

Petokraki oblik u sredini kape predstavlja duh sporta koji povezuje rase, nacije, religije, rodove i kulture kao i pet kontinenata koji su ujedinjeni strašću.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!