Razvoj

U Nigeriji se očekuje najveći broj novih milionera

Ekonomske sile poput SAD-a, Kine i Japana možda su zemlje s najvećim udelom svetskog bogatstva, ali kada je reč o nastanku novih milionera, prilike za to javljaju se na nekim iznenađujućim prostorima.

To je pokazalo novo istraživanje kompanije za istraživanje bogatstva Wealth-X, koje je utvrdilo da su zemlje na putu najsnažnijeg rasta broja imućnih osoba one u razvoju na području Afrike, Azije i Evrope.

Najnovija studija, zasnovana na istraživanju sprovedenom na više od 540 hiljada imućnih pojedinaca, onih s neto bogatstvom od 1 do 30 miliona dolara, donosi prognoze za rast globalnog bogatstva u idućih pet godina. Kriterijumi su bili: sadašnji nivo bogatstva, procene rasta stanovništva i predviđene buduće prilike za ulaganja.

Studija je tako pokazala da je severnoafrička zemlja Nigerija u samom vrhu i na putu da ostvari rast broja imućnih osoba po godišnjoj stopi od čak 16,3 odsto do 2023. godine. Slede Egipat s 12,5-postotnim rastom i Bangladeš s 11,4-postotnim rastom.

U izveštaju se ukazuje na trend koji je zajednički među procenama rasta, a to je da manje razvijene zemlje s nižom početnom bazom – u ovom slučaju visine bogatstva – beleže veći relativni rast. Sigurno bi daleko teže bilo gigantima poput SAD-a i Kine, s respektabilnih 8,7 miliona, odnosno 1,9 miliona milionera, da ostvare iste stope rasta, iako se Kini predviđa impresivan rast od 9,8 odsto.

Pojedinačni razlozi za rast broja milionera bitno se razlikuju među zemljama, prenosi Seebiz.

Zemlje bogate sirovinama, poput Nigerije i Egipta mogu verovatno većinu akumuliranog bogatstva pripisati izvozu energije, navela je kompanija Wealth-X u posebnom istraživanju iz 2018. godine.

Bangladeš – koji beleži najbrži rast ultra bogate populacije, s netom vrednim bogatstvom od preko 30 miliona dolara, u proteklih pet godina – svoj uspeh zahvaljuje brzoj urbanizaciji i pojačanim infrastrukturnim ulaganjima.

Vijetnam, Indija, Filipini i Kenija ostale su zemlje koje su, takođe, osetile pozitivne efekte većih strukturnih ulaganja, a Ukrajina i Poljska mogu većinu rasta u novije vreme pripisati skoku u tamošnjim tehnološkim sektorima.

Za Kinu se predviđa da će u idućih pet godina biti matična zemlja za 32 od 40 najimućnijih gradova u svetu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!