Razvoj

U poslednjih osam godina strane direktne investicije iznose 25 milijardi evra

Sve više stranih investitora odlučuje se da ulaže u Srbiju, o čemu govori i podatak da u poslednjih osam godina strane direktne investcije u našoj zemlji iznose 25 milijardi evra.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Kemiveš kaže da su osnovna pitanja koja investitori postavaljaju ona o javnom dugu zemlje, inflaciji, deviznom kursu, infrastrukturi.

Kemiveš ističe da je na polju javnih finansija Srbija uradila dosta, jer je javni dug smanjen sa 70 osto na 46 odsto, kao i da inflacija poslednjih godina varira između 1,5 i 2 odsto.

Investitori su, dodaje, najviše zainteresovnai za Beograd, međutim, Kemiveš kaže da se sve više zanimaju za lokacije gde je razvijena infrastruktura, kao što su, na primer, one pored auto-puta i industrijske zone.

Prema njegovim rečima, one lokalne samouprave koje su ranije uvidele značaj industrijskih zona i izdvojile sredstava za njihovu izgradnju, sada već ostvaruju benefite, jer u njima rade mala, srednja i velika preduzeća, koja zapošljavaju ljude i pune lokalni budžet.” Srbiji ima više desetina industrijskih zona, od kojih je 14 slobodnih, i one su ocenjene kao među najboljima na svetu, naveo je Kemiveš, prenosi RTV.

Direktorka EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre saglasna je da je za Srbiju, ali i za region, posebno značajno ono što su radili na stabilizaciji ekonomije, dodajući da ciklus investicija koji je započet u našoj zemlji treba da se nastavi.

Ističe da je EIB u poslednje dve godine dodelio Srbiji 130 miliona evra bespovratnih sredstava kao pomoć gradovima da sustignu razvnijenije gradove Evrope, za pripremu projekata koji će biti održivi.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!