Ljudski resursi

U Slovačkoj Srbi najbrojniji radnici

Državljani Srbije su u Slovačkoj ove jeseni najbrojniji strani radnici, objavio je slovački Centar za rad, socijalna pitanja i porodicu.

U slovačkim preduzećima je u septembru radilo, bilo sa dozvolom za rad, bilo preko agencija, više od 8.500 državljana Srbije, što je za 4.300 više nego u isto vreme 2016. godine.

Nešto manje od 8.500 je Rumuna, koji rade u Slovačkoj, za 1.100 više nego u istom periodu lane, a na trećem mestu su Česi kojih je među stranim radnicima bilo 4.500, što je za skoro 600 više nego pre godinu dana. Svaki peti stranac, ukupno njih 12.700, zaposlen je u Slovačkoj u Bratislavi, zatim u regionu Trnave, jednom od centara automobilske industrije, u kojem je radilo 9.500 stranih radnika, prenosi Beta.

Krajem septembra u Slovačkoj je radilo 45.900 stranih radnika, što je za 12.700 više nego u istom periodu prošle godine.

U Slovačkoj, kao i u susednoj Češkoj preduzeća poslednje dve godine muku muče da nađu radnike, a niska nezaposlenosti i odbijanje Slovaka i Čeha da rade neke poslove ili poslove za suviše nisku platu počinje da ugrožava i već ugovorene isporuke i poslove preduzeća, pa raste pritisak privrede na vlade tih zemalja da olakšaju uvoz radne snage iz trećih zemalja, sa Balkana i iz Ukrajine.

Slovački premijer Robert Fico već je proletos upozorio da nedostatak radne snage kada je nezaposlenost u Slovačkoj 8,5 odsto, ali struktura nezaposlenih takva da privreda nije u stanju među Slovacima da popuni čak 50.000 radnih mesta i dovodi zato preko posredničkih agencija gastarbajtere iz Srbije, Bugarske ili Rumunije, postaje jednaka kriza za Slovačku kao što je bila velika nezaposlenost.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!