Društvo

U Srbiji porastao broj rađanja trećeg i četvrtog deteta

Srbija je jedina zemlja u regionu u kojoj je prošle godine porastao broj beba, a više beba rođeno je i na istoku zemlje, što je od posebnog značaja, istakla je ministarka Slavica Đukić Dejanović.

"I to jedino kod nas, svuda je pad novorođenih beba u deset zemalja u okruženju sa kojima obično pravimo te paralelne analize", dodaje ona.

Posebno je porastao broj trećerođenih i četvrtorođenih beba, izjavila  je za RTS Đukić Dejanović.

"To znači da mere koje primenjujemo, a to nisu samo finansijske mere, to je savetovališni rad, to je obezbeđenje stambenog prostora, usklađivanje rada i roditeljstva... Udružene sa finansijskim su ipak dale početne rezultate", istice ministarka.

Demografija kaže da treba da se strpimo i da sačekamo one prave rezultate i realne trendove za deset godina, navodi ministarka.

Ističeda je istok Srbije u ovom smislu veoma značajan, jer je to uvek bila slaba tačka zbog najmanjeg nataliteta, a najvećeg broja migracija iz tog dela zemlje.

Ukazala je da smo mi zemlja koja ima problem populacione dinamike, jer imamo ogroman broj opština sa depopulacijom.

Ministarka je zahvalna stručnjacima iz Ujedinjenih nacija koji su nedavno boravili u Srbiji i preporukama koje su nam dali u cilju prevazilaženja populacionih problema.

Veliku pažnju su posvetili i cirkularnim migracijama. "Veliki broj mladih ljudi je u svetu danas, naših ljudi. Tamo nam se rađaju prve bebe. Mi još uvek imamo parametar da svake godine 1.000 prvorodene dece je manje u Srbiji u odnosu na prethodnu godinu. To je loš parametar", dodaje Đukić Dejanović.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!