Propisi

U Srbiji, posle povećanja, minimalac 200 evra, u Češkoj preko 660 evra

Predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade dogovorili su povećanje mimimalne cene rada, koja će važiti od 1, januara. Prema rečima predsednika UGS Nezavisnost Zorana Stojiljkovića svi učesnici socijalnog dijaloga bili su za povećanje minimalca, koji je zamalo mogao biti i veći.

"Mi smo bili za to da se minimalac poveća na 154 dinara, u jednom trenutku je predlog bio prihvaćen od poslodavaca - ako dođe do značajnijeg povećanja neoporezivog dela zarade. Argumentacija ministra finansija Dušana Vujovića je bila da 'fiskalno neutralno povećanje' ne može da izdrži do tog stepena povećanje i da je održivo, kako smo se dogovorili, da ono bude za 10 odsto odnosno na 143 dinara", rekao je on.

Stojiljković kaže da, ipak, sindikati nisu zadovoljni tolikim povećanjem pošto je minimalna mesečna plata onda oko 200 evra, s obzirom na to da oko 350.000 ljudi radi za minimalac ili svaki pet zaposleni.

U isto vreme, Vlada Češke dogovorila je sa sindikatima povećanje plata učiteljima od 1. novembra za 15 odsto, ostalim zaposlenim u javnom sektoru za 10 odsto“, saopštio je na Tviteru premijer Bohuslav Sobotka. Češko-moravska konfederacija sindikalnih saveza traži da se minimalna zarada za najprostije nekvalifikovane poslove poveća sa 469 evra, koliko treba da iznosi u januaru naredne godine na 660 evra, dok bi minimalac za poslove sa većom kvalifikacijom bio proporcionalno veći.

Izvor: B92

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!