Saobraćaj i transport

U Srbiji putarina će poskupeti za 12 odsto

Kroz izmenu zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji je poslat u skupštinsku proceduru, predviđeno povećanje cena korišćenja auto-puteva, odnosno putarina.

Predlog ovog propisa Vlada Srbije je usvojila krajem prošle nedelje i uputila po hitnom postupku u skupštinsku proceduru. Kada će putarina tačno poskupeti zavisi od toga kada će zakon biti usvojen u parlamentu, odnosno kada će ponovo zasedati skupština.

U obrazloženju izmene zakona piše da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo inicijativu, kojom se predlaže povećanje visine naknade za putarinu u visini od 12 odsto. To je objašnjeno činjenicom da je trenutna visina putarine značajno niža od realne vrednosti i da bi trebalo da dostigne visinu koja bi pokrivala realne troškove izgradnje, poslovanja, održavanja i razvoja mreže puteva u Srbiji.

Navedeno je, takođe, da je putarina poslednji put povećana 7. januara 2017. godine, 10 odsto. Pre toga cena nije menjana od 2009. godine, prenose Novosti.

“Cene materijala, energenata i opreme, koja se koristi za održavanje auto-puteva i ostalih puteva, povećane su u znatnoj meri u odnosu na 2017. godinu. U odnosu na evropske zemlje koje koriste isti sistem naplate putarine, Srbija ima najnižu cenu putarine po pređenom kilometru. Povećanjem prihoda od putarine biće obezbeđeno više novca za finansiranje održavanja i razvoja putne mreže”, navedeno je u obrazloženju izmene zakona o korišćenju javnih dobara.

Procena je da će predloženim povećanjem od 12 odsto u 2019. godini, prihod od naplate putarine biti veći od 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

Zoran Drobnjak, v. d. direktora „Puteva Srbije”, najavljivao je u više navrata da će tražiti od Vlade Srbije da putarina poskupi, jer tom javnom preduzeću godišnje nedostaje 100 miliona evra za održavanje 15.700 kilometara puteva.

Nadležni iz „Puteva Srbije” ponavljaju da im je za održavanje puteva potrebno oko 30 milijardi dinara, a u prethodnih pet godina su ulagali po 17 milijardi dinara. Budžetom za ovu godinu planirane su subvencije ovom javnom preduzeću u iznosu od 6,3 milijarde dinara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!