Ljudski resursi

U Srbiji svaki peti nezaposleni ima samo osnovnu školu

Zapošljavanje mladih problem u svim zemljama zapadnog Balkana, pa i u Srbiji. Gotovo 20 odsto nezaposlenih kod nas ima završenu samo osnovnu školu.

Neobavešteni, nemaju novca i do njega teško dolaze, plaše se neuspeha, a izvesno ih na samom početku čekaju veliki troškovi. Ovo su najčešće prepreke sa kojima se susreću mladi, pa i ostali, početnici u poslovanju. S druge strane, tržište rada ne uspeva da uposli skoro 29 odsto aktivnih građana Srbije uzrasta od 15 do 24 godine. Ništa bolje nije ni u drugim zemljama regiona, pa je u Bosni i Hrecegovini više od polovine nezaposlenih iz mlade populacije, a oni čine više od 70 odsto od 80.000 građana ove države koji su je u protekle dve godine napustili, pišu “Večernje novosti”.

Regionalna konferencija o preduzetništvu mladih Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, koja je održana u sredu u Hotelu "Metropol", okupila je nadležne iz regiona kako bi razgovarali o načinama kako bi mogli da se uposle mladi.

“Država ima širok plan”, istakao je Zoran Đorđević, ministar rada. “Hoćemo da vidimo šta imamo na tržištu, ali i šta obrazovanje čini, koji se kadrovi edukuju, kojim regionima su potrebni koji profili. Treba da omogućimo prekvalifikaciju mladima. Na evidenciji NSZ je 623.000 ljudi, od toga 22,5 odsto su mladi. Najviše nas brine što među njima 18 odsto ima samo osnovnu školu. Celom regionu manjka radna snaga. Ne smemo da dozvolimo da nam se desi ono što se desilo Češkoj i Slovačkoj. Moramo sada da stvorimo drugačije tržište rada i možda je najbolji način da sada razvijamo saradnju u regionu. Da ne bismo imali drastičan odliv kada uđemo u Evropsku uniju”.

Ove godine je obezbeđeno sredstava da 3.570 ljudi preko NSZ pokušaju da se samozaposle. Do kraja oktobra novac je uzeo 891 mladi nezaposleni. Akcionim planom zapošljavanja za 2017. godinu u budžetu je planirano 2,8 milijardi dinara i dodatnih 550 miliona dinara za ove namene.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!