Energetika

Udeli srpske i ruske strane u “Gastransu” nepromenjeni

Odluka borda direktora "Gasproma" da poveća učešće u preduzeću "Gastrans", koje se do pre desetak dana zvalo "Južni tok Srbija" ne znači promenu udela, već će ruska strana i dalje biti većinski vlasnik sa 51 odsto kapitala, a srpska strana će imati 49 odsto.

"Reč je o dokapitalizaciji 'Gastransa', ali tako da prava i udeli u kompaniji ostaju isti. Dakle, ništa se neće menjati. Cilj je da preduzeće 'Gastrans' ponovo bude aktivni privredni subjekat u skladu sa domaćim zakonodavstvom", objasnio je generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović za “Politiku”.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić, objašnjavajući šta tačno znači dokapitalizacija firme bez menjanja vlasničke strukture, kaže da to znači da su obe strane uložile novac proporcionalno svojim udelima.

On kaže da to nije ništa neobično u poslovanju."Mnogo je važnije da li će novoaktivirana firma 'Gastrans' graditi neki od mnogobrojno najavljivanih gasovoda, kako ne bi završila kao prethodna firma 'Južni tok Srbija'", kaže Savić. On dodaje da sve ovo mora pravno da bude završeno, kako bi "Gastrans" bio spreman ukoliko se bude gradio "Turski tok" preko Srbije.
Za sada je izvesno da će ruski "Gasprom" završiti dve cevi "Turskog toka" od po 15,750 milijardi kubnih metara gasa, najkasnije do 20. decembra 2019. godine.

Naše nade za konekciju sa Bugarskom vezane su za njeno priključivanje "Turskom toku", a kasnije i "Južnom gasnom koridoru", evropskom gasovodu iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke, Albanije, za južnu Italiju. Što se tiče izgradnje gasovoda do Mađarske, to je krupna investicija i pitanje je ko će to finansirati, jer se o tome još pregovara. Inače, i Bugarska i Srbija prošle godine su sa "Gaspromom" potpisale mapu puta za izgradnju gasnotransportnih kapaciteta na svojim teritorijama, podseća "Politika".
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!