Energetika

Ukrajina počela prinudnu naplatu od “Gasproma”

Ukrajina je počela prinudnu naplatu 2,56 milijardi dolara od “Gasproma”, po odluci Stokholmskog suda od 28. februara ove godine, zamrzavanjem akcija kompanije "Severni tok 2" u Švajcarskoj.

Predsednik Ukrajine Pjotr Porošenko je saopštio da je počela prinudna naplata 2,56 milijardi dolara od “Gasproma” na osnovu rešenja Stokholmske arbitraže, javilja agencija Interfaks.

"Proces izvršenja presude u visini od 2,6 milijardi dolara je počeo. To znači da je počelo opterećenje akcija i drugih sredstava “Gasproma” u Evropi, a posebno u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji", saopštila je pres služba predsednika Ukrajine.

"Moje naređenje je, da se ne bismo zaustavljali na ove tri strane, da se preduzmu maksimalni napori kako bi se obezbedio dotok dobijenih sredstava", rekao je Porošenko tokom sastanka sa predsednikom "Naftogasa" Andrejem Koboljevim.

Arbitražni sud u Stokholmu u decembru i februaru je doneo odluke u sporovima između ruskog "Gasproma" i ukrajinskog "Naftogasa" u odnosu na ugovore o snabdevanju i tranzitu gasa, odnosno, ruska kompanija je obavezana da isplati "Naftogasu" 2.56 milijardi dolara. 

"Gasprom" je potvrdio da "Naftogaz" pokušava da u Švajcarskoj pribavi 2,56 milijardi dolara na osnovu arbitražne odluke.

U martu je "Gasprom" uložio žalbu na sudsku odluku u sporovima sa "Naftogasom". Istovremeno, korporacija nije dobila zvanična obaveštenja.Predsednik uprave “Gasproma” Aleksej Miler, ranije je rekao da nema nameru da se na račun “Gasproma” oživljava posrnula ukrajinska privreda.

"Gasprom" je takođe obavestio „Naftogas“ o početku postupka raskida ugovora.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!