Berza

Ulagači ponovno skloniji preduzimanju rizika što je doprinelo jačanju evra

Evro je ojačao na međunarodnim tržištima, a dolar je oslabio, jer su ulagači ponovno skloniji preduzimanju rizika nakon snažnih podataka s američkog tržišta rada i stišavanja strahova od mogućeg trgovinskog rata.

Evrom se u takvom okruženju trgovalo po 1,2328 dolara, što znači da je ojačao 0,2 odsto u odnosu na zatvaranje u petak. Kurs zajedničke evropske valute drži se i dalje ispod najviših nivoa u poslednje tri godine od 1,2556 dolara, koje je nakratko dostignuo u februaru.

Dolar, čija cena obično pada kad ulagači manje zaziru od rizičnijih investicija, u međuvremenu je oslabio, skliznuvši 0,1 odsto prema korpi drugih šest najznačajnijih svetskih valuta. Američka je valuta u takvim okolnostima prema japanskoj oslabila 0,3 odsto, na 106,51 jena.

Budući da se u Evropi ne očekuje objava ključnih ekonomskih pokazatelja, u fokusu tržišta biće današnji sastanak ministara finansija evrozone. Tržišta će najviše zanimati njihovi komentari vezani za trgovinski protekcionizam nakon odluke američkog predsednika Donalda Trampa o uvođenju carina.

Iako je evro oslabio prošloge nedelje pod uticajem komentara iz Evropske centralne banke (ECB), koji su bili više usmereni labavljenju monetarne politike nego što se očekivalo, trgovci su podstakli jačanje evra, jer očekuju da će ulagači nastaviti s ulaganjima u evrozonu zbog oporavka tamošnjih ekonomija.

Na dobitku su bile i valute koje nose veće prinose, poput australijskog i novozelandskog dolara, a ojačala je i britanska funta, za 0,2 odsto prema američkom dolaru, na 1,3871 dolara.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!