Društvo

UN: Iskoreniti AIDS do 2030. godine

Širenje virusa HIV-a, uzročnika AIDS-a, ne samo da je zaustavljeno već je i u padu, a Svetska zdravstvena organizacija sada želi potpuno da iskoreni tu bolest.

Pre tri godine program UN-a za HIV i AIDS (UNAIDS) postavio je sebi ambiciozan cilj: iskoreniti epidemiju AIDS-a do 2030. godine. 

Cilj programa je postići da se više ni jedno dete ne rodi zaraženo HIV-om, a oni koji već boluju od te bolesti da se leče lekovima, koji im pružaju najbolju šansu za kvalitetan život. 

Prema pisanju Nju sajentista, zahvaljujući antiretrovirusnim lekovima, s HIV/AIDS-om trenutno živi oko 21 milion ljudi širom sveta. AIDS je od smrtonosne bolesti postao bolest, koja može da se uspešno kontroliše lekovima koji se stalno dorađuju, i koji su sve su efikasniji i dostupniji, tako da cilj programa UNAIDS i nije tako neostvariv. 

Sve donedavno HIV se brzo širio, jer se lako prenosi u kontaktu sa zaraženom krvlju ili drugim telesnim tečnostima. Najčešći načini infekcije su putem polnog odnosa ili deljenjem igle. 

Prema podacima iz 2016. godine broj osoba zaraženih HIV-om pao je za 40 odsto u odnosu na 2015. godinu, piše Nju sajentist, a prenosi B92.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!