Saobraćaj i transport

Uspostavljen železnički teretni saobraćaj između Kine i Srbije - transport traje 25 dana

Uspostavljena je prva železnička linija između Srbije i Kine, odnosno prvi teretni voz krenuo je ka našoj zemlji.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da je prvi teretni voz krenuo u prošli utorak iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong za Srbiju.

"U ovoj kompoziciji nalazi se oprema koju kineske kompanije CRBC i CCCC koriste za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte. Ovim je Srbija dobila železničku kargo liniju sa Kinom", izjavila je Zorana Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Razdaljina između Đinana i Beograda je oko 10.500 kilometara i vožnja će trajati 25 dana. Voz prolazi kroz Kinu, Kazahstan, Rusiju, Ukrajinu, Slovačku i Mađarsku, odakle dolazi u Srbiju, prenosi RTV.

"Otvaranje ove železničke kargo linije između Kine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Kine, jer je železnički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja", istakla je Mihajlović.

Železnički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative "Pojas i put", a brza železnička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je deo ovog projekta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!