Društvo

Usvojen predlog o imenovanju 1.779 novih ulica u Beogradu

U okviru projekta ažuriranja adresnog registra Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je predlog o imenovanju 1.779 ulica.

Republički geodetski zavod, koji vodi projekat ažuriranja adresnog registra, završio je početkom meseca izradu elaborata uličnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji.  U adresnom registru Republike Srbije  na početku ove godine evidentirano 54.859 ulica, a nakon ažuriranja adresnog registra, utvrđeno je da Srbiji nedostaje još 66.480 i za svaku od njih izrađeni su elaborati.

Na osnovu elaborata uličnih sistema Republičkog geodetskog zavoda na teritoriji grada Beograda evidentirano je 5.174 ulica bez naziva i kućnog broja. Na sednici je predloženo imenovanje novih ulica u 6 od 17 beogradskih opština, dok će predlozi za ostale gradske opštine biti na dnevnom redu u januaru naredne godine.

„Cilj nam je da svi građani Beograda dobiju zvaničnu kućnu adresu i ispravna dokumenta i da po završetku projekta dobijemo ažuran adresni registar, koji će umnogome unaprediti živote građana i rad gradskih službi“, izjavila je predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović.

Inicijativu za uspostavljanje adresnog registra pokrenula je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, još kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Konačan upis adresa može se izvršiti tek nakon imenovanja ulica od strane jedinica lokalnih samouprava. Vlada apeluje i na sve ostale jedinice lokalne samouprave u Srbiji da imenuju sve ulice za koje su izrađeni elaborati, kako bi svojim građanima što pre obezbedili bolji i jednostavniji život. 

Predsednica Komisije Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica istakla je odličnu saradnju sa lokalnim zajednicama, ali i mnogim gradskim i republičkim institucijama po pitanju imenovanja ulica u Beogradu. „Sarađivali smo sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Vojskom Srbije, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Bibliotekom grada Beograda, Ministarstvom kulture i informisanja, Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Olimpijskim komitetom Srbije i mnogim drugima. Najvećim delom inicijative za nazive ulica davali su sami građani i lokalne zajednice, čime smo očuvali sećanje na starosedeoce i ličnosti koje su ostavile značajan trag u svojoj lokalnoj zajednici”, istakla je Andrea Radulović.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara pored Centralnog registra stanovništva, Registra privrednih društava i registra nepokretnosti.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!