Društvo

Uvođenjem oznake za pouzdane medije protiv lažnih vesti

Međunarodna organizacja Reporteri bez granica (RSF) predstavila je predlog za borbu protiv "lažnih vesti", odnosno uvođenje potvrde kojom bi se označilo da neki mediji poštuje norme po pitanju transparentnosti i profesionalnog morala.

Ovaj sistem koji se priprema gotovo godinu dana nazvan "Džernalizm trast inišijativ (Journalism Trust Initiative - JTI), ili Inicijativa za pouzdanost informacija, osmisila je organizacija Reporteri bez granica sa tri partnera, Agencijom Frans pres, Evropskom radiodifuznom unijom (EBU, poznatijom kao Evrovizija) i Globalnom mrežom glavnih urednika (GEN koja ima 2.300 članova).

Do sada su se inicijative razvijene za borbu protiv širenja lažnih informacija preko društvenih mreža uglavnom zasnivale na proveravanju činjenica, ili uspostavljanju crnih lista vebsajtova ili naloga odakle su širene lažne vesti, rekao je na konferenciji za novinare Kristof Deluar, generalni sekretar RSF-a.

Da bi se više proaktivno borilo protiv toga RSF predlaže medijima sistem samoregulisanja, koji bi se sastojao u tome da se kolektivno ustanove referentne norme. Oni koji ih poštuju mogli bi da dobiju oznaku pouzdanosti pod pokroviteljstvom Evropskog komiteta za normalizaciju ili tela kao što je Afnor u Francuskoj ili DIN, Nemački institut za normalizaciju.

Grupa zadužena da ustanovi te norme prvi put će se sastati 23. maja i vodiće široku raspravu otvorenu za medijie, novinarska udruženja, regulatorna tela, onlajn platforme, predstavnike udruženja potrošača.

Rad te grupe trebalo bi da se završi sredinom 2019. godine, kada bi mogao da se pokrene proces izdavanja certifikata medijima koji ispunjavaju date kriterijume.

"To je kolektivno evropsko delo, ali naš cilj je da ga proširimo dalje od Starog kontinenta", rekao je Deluar, i izrazio nadu da će američki mediji da se pridruže.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!