Berza

Već dva dana akcije na evropskim berzama u padu

Akcije na evropskim berzama su u padu drugi dan zaredom, jer je politička kriza u Italiji srezala apetite investitora za preuzimanjem rizika.

U ranom trgovanju, italijanski glavni indeks FTSE Mib je "skliznuo" na devetomesečni miinimum, odnosno za 1,6 odsto, prenosi agencija Rojters.

Akcije italijanskih banaka su pale za dodatnih 2,5 odsto, nakon što su prethodnog dana izgubile čak 4 odsto vrednosti.

Banke Inteza Sanpaolo, BPER Banka, Unikredit i UBI banka su značajno pale i to u rasponu od 3,4 odsto do 3,7 odsto, dok su akcije Poste Italiane pale za 4,5 odsto.

Panevropski indeks STOXX 600 je oslabio za 0,8 odsto, pri čemu su deonice banaka zabeležile najveće gubitke.

Politička kriza u Italiji proširila se i na tržišta drugih perifernih članica evrozone, zbog čega su akcije španskih i portugalskih banaka isto u padu.

U Aziji, indeksi su, takođe, u silaznom trendu, pri čemu je japanski Nikei 225 pao za 0,6 odsto, južnokorejski Kospi za 0,9 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,9 odsto.

Italija ni nakon 12 nedelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu, a stranke već razmišljaju o prevremenim izborima koji bi mogli da budu održani u septembru.

Italijanski predsednik Serđo Matarela poverio je mandat za sastav nove vlade Karlu Kotareliju, koji je zaduženje, kako je saopšteno, "prihvatio sa rezervom". Italijanski predsednik je prethodno odbio da prihvati evroskeptičnog Paola Savonu za ministra ekonomije, zbog čega mu je populistički mandatar Đuzepe Konte vratio mandat.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!