Finansijske usluge

Venecuela pozvala poverenike da reprogramiraju dug od 60 milijardi dolara

Venecuela je za ponedeljak pozvala poverenike na sastanak kako bi s njima razgovarala o reprogramiranju duga, koji je stanovništvo te nekad uspešne članice OPEC-a pogubno osiromašio, a čije neplaćanje bi gurnulo zemlju u još dublju krizu.

U očajničkom pokušaju da stabilizuje finansije propale socijalističke ekonomije  vlada predsednika Nicolasa Madura pozvala je u Karakas ulagače, koji drže "junk bonds" u vrednosti 60 milijardi dolara.

Iako je Maduro rekao da će na sastanku biti više od 400 ulagača, odnosno prema njemu 91 odsto stranih poverenika, većina je odlučila da se ne odazove, uglavnom zato što su zabrinuti zbog sankcija, koje su Sjedinjene Države nametnule venecuelanskim zvaničnicima.

Tržišta su bila optimistična u petak u veri da će Venecuela nastaviti servisirati svoje dugove, jer je vlada podmirila gotovo 2 milijarde dospelih potraživanja u protekle dve nedelje, iako sa zakašnjenjem.

Mnogi tvrde da Madurovo obećanje o restrukturiranju i refinansiranju duga zvuči šuplje u vreme kada američke sankcije čine te opcije neizvodljivima i da je njegova vlada verojatno na putu da proglasi neplaćanje uprkos obećanjima da to neće učiniti.

Sankcije, koje je nametnula vlada američkog predsednika Donalda Trampa, uvedene radi kažnjavanja Madurove vlade, jer ne poštuje demokratiju i krši ljudska prava, razlog su što američke banke ne mogu otkupljivati novi venecuelanski dug. Sankcije ne brane ulagačima da dođu na sastanak, ali blokiraju ulagačima mogućnost da pregovaraju s venecuelanskim zvaničnicima, kao što su potpredsednik Tareck El Aissami i ministar ekonomije Simon Zerpa. Obojica su domaćini sastanka s investitorima u Karakasu.

Maduro je rekao ranije da želi da razgovara o restrukturiranju dugova, ali i da će Venecuela nastaviti otplaćivati, čime je zbunio kupce obveznica.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!