Vesti dana | Energetika

SAD preuzimaju vodeću ulogu - postaju najveći svetski proizvođač nafte

Sjedinjene Države bi mogle da povrate titulu najvećeg svetskog proizvođača nafte ranije nego što se očekivalo.

Otvoren vetropark Alibunar, struja za 38.000 domaćinstava

Belgijska kompanija “Elicio” otvorila je još jedan vetropark u Srbiji, sa 21 turbinom ukupne snage 42MW. Investicija vredna 80 miliona evra ubuduće će snabdevati energijom vetra još 38.000 domaćinstava.

Počeo da radi najveći vetropark na moru

Najveći svetski vetropark na moru “Walney Extension” zvanično je pušten u pogon u Irskom moru.

Srbija i RS grade dve hidroelektrane na Drini

Srbija i Republika Srpska potpisale su Memorandum o saradnji u oblasti energetike, koji predviđa izgradnju dve hidrocentrale na gornjem toku Drine, vrednost investicije je procenjena na oko 200 miliona evra.

"Srbijavode" daju u zakup vodno zemljište za izgradnju mini hidroelektrana

Preduzeće "Srbijavode" daje u zakup vodno zemljište (područje korita reka sa obalom) za izgradnju i održavanje malih hidroelektrana na 18 lokacija u Srbiji.

"Srbijagas" uzima kredit od 30 miliona evra za nabavku gasa

"Srbijagas" nema dovoljno para za nabavku gasa za predstojeću zimsku sezonu i zbog toga će u banci uzeti kratkoročni kredit od 30 miliona evra.

UAE gradi naftovod koji će povezati Eritreju i Etiopiju

Ujedinjeni Arapski Emirati će izgraditi naftovod koji će povezati lučki grad Asab u Eritreji sa Adis Abebom, prestonicom Etiopije, javila je etiopska TV Fana.

Cene goriva opet rastu

Iako je sirova nafta na svetskim berzama pojeftinila za nekoliko dolara po barelu u poslednjih mesec dana, a dinar se i dalje dobro drži, cene goriva na našim pumpama, umesto da idu naniže, porasle su za nekoliko procenata.

“Gasprom” do sada uložio 2,5 milijarde evra u NIS

U proteklih devet godina ruska kompanija "Gasprom njeft" uložila je u razvoj NIS-a oko dve i po milijarde evra, izjavio je zamenik generalnog direktora "Gasprom njefta" Aleksandar Dibalj.

“Chevron” mora da plati 9,5 milijardi dolara Ekvadoru zbog zagađivanja

Ekvadorski ustavni sud potvrdio je presudu prema kojoj naftni gigant “Chevron” mora platiti 9,5 milijardi dolara odštete zbog višedesetljetnog zagađivanja prašumskih područja nastanjenih indijanskim plemenima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!