Vesti dana | Energetika

“Gasprom” ukida stotine radnih mesta na Zapadu

Ruski energetski gigant “Gazprom” ukinuće stotine radnih mesta u svojim filijalama za trgovinu i izvoz u inostranstvu, uključujući Veliku Britaniju, i preseliće ih u Sankt Peterburg, što dolazi u vreme rastućih tenzija između Rusije i zapadnih zemalja.

Najveći kineski investitor u vetroparkove stiže u Srbiju

Korporacija “Longjuan pauer grup”, najveći investitor u vetroparkove u Aziji, namerava da proširi poslovanje u svetu, a u planu su projekti i u Srbiji.

Gradi se balkansko gasno čvorište

Ministri spoljnih poslova Bugarske, Rumunije i Grčke podržali su izgradnju balkanskog gasnog čvorišta i proces evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Stvara se najveća energetska kompanija u Evropi – vredna 60 milijardi evra

Dve najveće nemačke konkurentske energetske kompanije - E.On i RWE - udružuju svoje snage.

Kina postaje suvlasnik “Rosnjeft”-a

Kineska firma “Huarong Aset Menadžment”, pod kontrolom države, kupila je 36,2 odsto udela u poslovnoj jedinici privatnog preduzeća CEFC Čajna Enerdži, preko kojeg CEFC sprovodi sticanje udela u ruskom naftnom giganta “Rosnjeftu” u vrednosti 9,1 milijardi dolara.

Ukrajina pleni imovinu “Gasproma” kako bi naplatila iznos kazne Arbitražnog suda

Ukrajinske vlasti počele su da plene imovinu koja pripada “Gaspromu” zbog toga što, kako kažu, ruska kompanija ne poštuje odluke Arbitražnog suda u Stokholmu.

Uskoro smena na vrhu liste globalnih proizvođača nafte

Podaci američke vlade pokazali su da su zalihe sirove nafte u SAD prošle nedelje porasle za 2,4 miliona barela.

EPS ne planira izgradnju nuklearnih elektrana

“Elektroprivreda Srbije” u svojoj strategiji nema planove za izgradnju nuklearnih elektrana, izjavio je izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u JP Elektroprivreda Srbije Dragan Vlaisavljević na međunarodnoj stručnoj konferenciji na temu „Trebaju li Srbiji nuklearke?”.

EMS: Kosovo neovlašćeno preuzimalo električnu energiju, zbog čega su kasnili satovi u Evropi

Akcionarsko društvo "Elektromreža Srbije" saopštilo je da su tačni navodi Evropskog udruženja strujnih mreža (ENTOS-E) da je sistemska frekvenca u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavata električne energije. A krivac za to je kosovsko javno preduzeće za prenos električne energije (KOSTT).

Dobit NIS-a u 2017. godini porasla 80 odsto

NIS grupa je u 2017. godini značajno unapredila finansijske rezultate u odnosu na prethodni izveštajni period i započela realizaciju strateških projekata koji će obezbediti dalji razvoj NIS-a kao lidera na balkanskom tržištu naftnih derivate, saopšteno je iz te kompanije.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!