Vesti dana | Energetika

Cena nafte od početka godine porasla više od 30 odsto

Od početka godine cena nafte je porasle više od 30 odsto i tako dosegla najviši nivo od početka novembra 2018. godine, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju proizvodnje od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Propala privatizacija “Hellenic Petroleuma”

U Grčkoj je propala privatizacija naftne kompanije “Hellenic Petroleum”. Glavni razlog propasti pokušaja je navodno želja države da i nakon privatizacije, za sebe zadrži pravo veta i razne povlastice, kao manjinskog deoničara.

“Saudi Aramco” – najprofitabilnija kompanija na svetu

Kompanija “Saudi Aramco” ostvarila je u prošlog godini neto dobit od 111 milijardi dolara, prema proceni agencije Moody's Investors Service.

Pored "Turskog toka", moguć je i „Balkanski tok“

Gasovod "Turski tok" sa ruskim gasom jednim krakom treba da poveže nacionalne gasne sisteme Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovačke. A iz Bugarske stiže i predlog da taj gasni pravac postane "Balkanski tok", koji bi dopremao gas i iz drugih izvora.

Radovi na deonici gasovoda „Turski tok” kroz Srbiju počeće u aprilu

Izgradnja gasovoda kroz Srbiju, u okviru projekta “Turski tok”, počeće u aprilu ove godine, izjavio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

NIS i švajcarska MET Grupa grade vetropark u Srbiji

Kompanije NIS i MET Renewables započele su izgradnju vetroparka u Srbiji nakon što je MET otkupio od trećih lica udeo od 50 odsto u tom projektu.

Plata direktora kompanije “Shell” 143 puta veća od plate radnika

Zarada izvršnog direktora naftne kompanije “Shell” je prošle godine više nego udvostručena, budući da je premašila 20 miliona evra.

IEA: Smanjene isporuke nafte iz Venecuele ugrožavaju globalno tržište

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je da bi smanjenje isporuke sirove nafte iz Venezuele moglo predstavljati "izazov" za globalno tržište.

Venecuela mora da plati odštetu od više milijardi dolara naftnoj kompaniji

Venecuela mora da plati ispostavama kompanije za naftu i gas "Konoko Filips" više od osam milijardi dolara.

Kompanija “Royal Dutch Shell” optužena za korupciju

Britansko-holandska naftna kompanija “Royal Dutch Shell” našla se u srcu korupcijskog skandala "teškog" 1,3 milijarde dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!