Vesti dana | Propisi

Primena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara od 1. januara

Zakon o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji će konačno regulisati problem parafiskalnih nameta, biće usvojen do kraja godine i počeće da se primenjuje od 1. januara, izjavio je u intervjuu za RTV, ministar finasija Siniša Mali.

Novi propisi za donacije: Ukidanje poreza oživljava duh dobročinstva

Devedesetih godina bačkopalanački “Sintelon”, sada kompanija “Tarket”, otkupljivala je dela od nacionalnog značaja kako bi se sačuvala u Srbiji. Otkupljene su 83 umetničke slike. Kasnije je ova kompanija podnela zahtev da slike pokloni Matici srpskoj, ali kada su saznali da treba da plate porez na dodatnu vrednost na to što žele da urade, hteli su da odustanu.

Italija kaznila “Apple” i “Samsung” sa ukupno 15 miliona evra

Italijanski antimonopolski regulator kaznio je tehnološke divove “Apple” i “Samsung” sa ukupno 15 miliona evra zbog nepoštene trgovinske prakse kojom su klijente prisiljavali na kupovinu novih mobilnih telefona.

Nove firme godinu dana oslobođene poreza na zaradu i doprinosa

Od početka ovog meseca, stupile su na snagu dugo najavljivane poreske olakšice za one koji pokreću biznis. Za razliku od dosadašnjih olakšica, kada su porez na zaradu i doprinosi plaćani, a onda ih je država refundirala, oni koji sada započinju poslovanje, godinu dana su oslobođeni plaćanja.

Za registraciju preduzeća obavezna e-mail adresa

Svi građani koji od danas podnesu registracionu prijavu za osnivanje preduzeća ili preduzetnika imaju obavezu da dostave i adresu za prijem elektronske pošte.

Plaćanje e-usluga na postalu APR-a ubuduće i "Dina" karticom

Plaćanje e-usluga na portalu Agencije za privredne registre (APR) ubuduće će biti moguće i DinaCard platnom karticom, objavio je APR.

Porez na samo jedan klik

Od 1. januara 2019. građani i firme imaće na samo jednom internet portalu elektronski uvid u svoje poreske obaveze i dug po tom osnovu, pišu Večernje Novosti.

Minimalna cena rada 155 dinara po satu

Predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Miloš Nenezić izjavio je nakon sednice tog tela da će nova minimalna cena rada u 2019. godini biti 155 dinara po satu.

PDV bi mogli da vraćaju sutradan

Privrednici u EU u proseku na povraćaj PDV-a čekaju najviše do 15 dana, kod nas zakonski rok 45 dana.

“Apple” protiv novih američkih carina za kineske proizvode

Najvrednija američka kompanija “Apple”, zbog uvođenja carina na proizvode uvezene iz Kine mogla bi imati popriličnih problema, koji će se, pre svega, reflektirati u višim cenama njihovih proizvoda na tržištu SAD.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!