Vesti dana | Propisi

Mobilna aplikacija za angažovanje sezonskih radnika

NALED i Poreska uprava razvili su aplikaciju za angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi putem „pametnih“ telefona. Prvi put u Srbiji omogućeno je radno angažovanje preko mobilne aplikacije i to je ujedno i prva potpuno operativna mobilna aplikacija za jedan servis javne uprave.

Radnicima iz Srbije pravo na penzije iz Kine, Kvebeka i Tunisa

Radnici iz Srbije koji rade ili su radili u Kini, Tunisu ili kanadskoj pokrajini Kvebek, mogli bi da ostvare pravo na deo penzije iz tih zemalja, iako Srbija s njima još nema potpisanu konvenciju o socijalnom osiguranju, ali su pregovori uveliko u toku.

Pokrenut regionalni portal privrednih registara

Privrednicima Srbije i Severne Makedonije, kao i stranim investitorima, omogućen je lakši pristup poslovnim informacijama iz Agencije za privredne registre Republike Srbije (APR) i Centralnog registra Severne Makedonije (CRM) preko Regionalnog portala privrednih registara (Business and Financial Data Exchange- BIFIDEX, www.bifidex.com), čije je uspostavljanje podržala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

EU kaznila “Google” sa oko 1,5 milijardi evra

Antimonopolski regulatori EU izrekli su kaznu kompaniji “Google” u visini od 1,49 milijardi evra zbog zloupotrebe dominantne pozicije u onlajn oglašavanju.

Protiv kompanije “Apple” podneta tužba zbog monopolskog ponašanja

Kompanija “Spotify” podnela je evropskim antimonopolskim regulatorima tužbu protiv “Apple”-a.

Turska ušla u recesiju

Turska je prošle godine zvanično ušla u recesiju, pošto je njen bruto domaći proizvod pao za 2,4 odsto u četvrtom kvartalu u odnosu na prethodno tromesečje, saopštio je turski zavod za statistiku.

EU dodala još 10 zemalja na listu “poreskih rajeva”

Evropska unija dodala je 10 država i teritorija na spisak takozvanih "poreskih rajeva", čime će se ta "crna lista" utrostručiti.

Zakonska zaštitita kreativne industrije

Izmene Zakona o autorskim i srodnim pravima, koje je usvojila i parlamentu uputila Vlada Srbije, usklađuju taj propis s osam od deset direktiva EU u ovoj oblasti, a izmenjeni zakon će, kako se očekuje, u velikoj meri rešiti i problem piraterije, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Od 1. marta građani će moći da dobijaju penzije iz Rusije

Radnici iz Srbije, koji rade ili su radili u Rusiji i Rusi koji su zaposleni kod nas, moći će od petka 1. marta konačno, posle decenije pregovaranja, da regulišu staž ostvaren u ove dve zemlje.

Od 1. aprila NBS kontroliše reklame banaka

Narodna banka Srbije namerava da ubuduće prati kako se banke oglašavaju, da li su im reklame tačne, pristojne, da li vređaju klijente ili konkurenciju.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!