Društvo

Više novca za drugo i peto dete

Svaku porodicu u Srbiji koja dobije drugo dete država će od naredne godine dodatno stimulisati. Tako će umesto dve godine, kako je sada, oni ubuduće dobijati roditeljski dodatak u iznosu od 10.000 dinara mesečno možda čak i duplo duže, najavila je Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Prema njenim rečima, ako se u porodici rodi peta beba, dobiće najverovatnije iste one uslove kao i četvrta, odnosno do desete godine po 18.000 dinara mesečno.“U narednoj će iznos biti i veći. Uz dosadašnje mere, u samo prvih devet meseci ove godine, u Srbiji je rođeno 356 beba više nego prošle godine. Zato će budžetom za 2020. godinu biti predviđeno izdvajanje više novca za pomoć roditeljima koji dobiju drugo i peto dete”.

U poslednje tri godine je sve veći broj žena koje rađaju, a zaposlene su. Takođe, među majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet. U Srbiji ima i oko 130.000 samohranih roditelja, a mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava, recimo, da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da se radi od kuće. Istraživanje je pokazalo da ne treba menjati normativu, već da treba edukovati zaposlene.

Jasmina Mihnjak, iz udruženja "Bebac", kaže za “Novosti” da se jako dugo priča o promenama, ali bez nekih konkretnih rešenja.

“Nadležni su negde i priznali svoju grešku i uvideli kakve je loše efekte doneo Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom. Međutim, nakon raznih spekulacija, nakon raznih obećanja i dalje nije došlo do izmene tih spornih tačaka koje su oštetile brojne porodice u Srbiji.

Za više od 13.000 mama, mesečna naknada za porodiljsko i trudničko bolovanje umanjena je, spornim odredbama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, za po nekoliko hiljada dinara. Pojedinim ženama primanja su sada niža i za 20.000 dinara. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!