Propisi

Više od 150.000 penzionera traži pravdu na sudu zbog smanjenih penzija

Više od 150.000 penzionera obratilo se od novembra do danas PIO fondu, Državnom pravobranilaštvu i sudovima u kampanji "Stavimo tačku na pljačku", koju su organizovali Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica i Udruženje sindikata penzionera i na taj način pokazali da nisu pristali da im se više od tri godine oduzima deo stečene penzije.

Svi oni tražili su od Fonda da im izda rešenje kolika penzija im se isplaćuje primenom Zakona o privremenom umanjenju, kao i za koliko novca su svih ovih godina uskraćeni. Sa tim papirima penzioneri planiraju da dalje pravdu potraže na sudu, ako treba i u Strazburu.

“Za penzionere koji su sve što imaju zaradili radom, ovo je ponižavajuće”, izjavio je za “Večenje novosti” Jovan Tamburić, predsednik USVPS. “Najavljeni protest nije usmeren protiv Srbije kao države, nego upravo protiv onih koji krše moralne principe i Ustav Srbije”.

Nedavno objavljeni spisak Poreske uprave pokazuje da aktivna preduzeća u Srbiji, na dan 31. decembra 2017. godine, na ime neplaćenog poreza duguju blizu 200 miliona evra. Da su nadležni državni organi, pre svega Ministarstvo finansija i Poreska uprava, adekvatno kontrolisali i naplatili sva dugovanja poreskih obveznika, fiskalna konsolidacija je mogla da se reši i na nešto drugačiji način, pišu “Novosti”.

Fiskalni savet, takođe je nedavno ocenio da nema ekonomskog osnova da privremena mera umanjenja penzija i dalje ostaje na snazi i upozorio da zadržavanje te mere može predstavljati ozbiljan fiskalni rizik, s obzirom na osnovanost tužbe, koju najavljuju penzioneri.

Sindikat penzionera i Sindikat vojnih penzionera pozvali su građane da im se sutra pridruže na protestu koji će organizovati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kao i u protestnoj šetnji do Predsedništva i Ustavnog suda.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!