Finansijske usluge

Vlada usvaja “Leks specijalis” o "švajcarcima"

Vlada Srbije će razmatrati “Leks specijalis” u vezi s kreditima u švajcarskim francima i kako se očekuje biće usvojen, kako bi se što pre našao u skupštinskoj proceduri.

"Nacrt Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima će, kako očekujem, biti usvojen na vanrednoj sednici Vlade Republike Srbije. Predlog zakona će potom biti poslat u Skupštinu Srbije, kako bi bio usvojen po hitnom postupku", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je podsetio da su prethodnih dana vođeni intenzivni pregovori s korisnicima kredita u švajcarskim francima, kako bi se našlo najbolje moguće rešenje za problem koji zadužene muči godinama.

"Tražimo najbolje moguće rešenje. Posle višednevnih teških razgovora, blizu smo usaglašavanja konačnog teksta zakona koji treba da odgovara svim stranama u procesu - i korisnicima kredita, i državi i bankama. To nije lak posao, ali blizu smo rešenja", istakao je ministar finansija, prenosi RTV.

Predstavnici Udruženja CHF napustili su pregovore sa predstavnicima Vlade Srbije i banaka.

Oni su nezadovoljni time što se novim tekstom propisa pravi veliki ustupak bankama, a to je da je ugovaranje valutne klauzule bilo zakonito, iako je stav Vrhovnog kasacionog suda bio suprotan.

I pored toga, ministar finansija Siniša Mali uveren je da će “Leks specijalis” za zadužene u "švajcarcima" biti usvojen,. U međuvremenu, zakazan je i protest udruženja bankarskih korisnika “Efektiva”, koji su ranije odbijali da sednu za pregovarački sto.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!