Berza

Volstrit: Rezultati Majkrosofta, Alfabeta i Amazona podigli indekse

Na Volstritu su u petak cene akcija znatno porasle, a najviše u tehnološkom sektoru, nakon što su američki tehnološki divovi objavili bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Dow Jones ojačao je 0,14 posto, na 23.434 boda, dok je S&P 500 porastao 0,81 posto, na 2.581 bod, a Nasdaq indeks 2,20 posto, na 6.701 bod. Najviše je kočio S&P indeks tehnološkog sektora i to za 2,9 odsto, što je njegov najveći dnevni skok od marta prošle godine.

To se zahvaljuje odličnim kvartalnim poslovnim rezultatima Alfabeta, Majrosofta i Amazona, druge, treće i pete po veličini svetske kompanije po tržišnoj vrednosti. Cena akcije krovne kompanije Gugla skočila je za 4,3, Majkrosofta za 6,4, a Amazona za više od 13 posto.

Nakon jučerašnjeg skoka, S&P indeks tehnološkog sektora sada je na dobitku od početka godine gotovo 35 posto, dok je S&P 500 indeks u istom razdoblju porastao 15 posto.

Zbog toga se neki plaše da su cene tehnoloških akcija naduvane i da bi mogle oštro pasti, kao što je to bio slučaj za vreme tzv. 'dot.com' krize početkom 21 veka.

"Svi oni koji porede ovu situaciju sa tehnološkim balonom 1999. godine moraju da uvide da je sadašnji uspon cena akcija tehnoloških divova  podstaknut zaradama tih kompanija, a ne samo nadom. Ulagači sada kupuju akcijee tih kompanija jer one zaista ostvaruju najveću zaradu", objašnjava Džek Ablin, direktor u BMO Private Bank.

Dobre poslovne rezultate objavljuju i kompanije iz drugih sektora. Dosad su 273 firme iz sastava S&P 500 indeksa objavile finansijske rezultate za treći kvartal, pri čemu ih je 74 posto nadmašilo očekivanja analitičara, nešto iznad proseka u prethodnim kvartalima.

U anketi Rojtersa analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa porasle 6,7 posto u odnosu na isti period prošle godine. Iako je to više nego što se očekivalo pre mesec dana, kada su se procene rasta kretale oko 4,4 posto, to je i slabiji rast zarada u odnosu na  skok u prva dva tromjesečja.

Pozitivno je na tržište jučer uticao i podatak da je američki bruto domaći proizvod u trećem tromesečju porastao za 3 posto, više nego što se očekivalo jer su analitičari smatrali da će se posledice uragana više odraziti na ekonomiju SAD-a.

 

Izvor: SEEbiz

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!