Berza

Vrednost deonica grčkih banaka opala na svega pet milijardi evra

Na svega pet milijardi evra je opala ukupna tržišna vrednost kapitala četiri najveće, "sistemske" grčke banke, posle snažne rasprodaje njihovih deonica na Atinskoj berzi.

Opšti indeks Atinske berze je zato u sredu pao na najniži nivo od pre 32 meseca, piše atinski list "Katimerini".

Međunarodna finansijska ustanova HSBC je ove nedelje navele da su deonice grčkih banaka već pet meseci u padu što je počelo u maju kada su izgubile oko 2,2 milijardi evra vrednosti, a još 1,2 milijarde u avgustu. Posle gubitka još 1,6 milijardi vrednosti u septembru, ovonedeljni pad im je odneo još 750 miliona evra.

To ukupno smanjenje kapitalizacije banaka za 2,35 milijardi evra, računajući i ovonedeljnu rasprodaju deonica, najveći je pad ove godine koji je tim značajniji jer se događa pošto je Grčka izašla iz programa pomoći međunarodnih poverilaca, ukazuje list.

Po poznavaocima tržišta, "plitkost" Atinske berze, kao i aktivnost mnogih "hedž-fondova" koji su "u crvenom", izazvali su poslednjih pet meseci "jake turbulencije" u grčkim bankama, prenosi Beta.

Prema bankama ionako vlada nepoverenje, uglavnom zbog "preterano ambicioznih ciljeva" u smanjivanju obima nekvalitetnih kredita, što je i bio povod za ovonedeljnu rasprodaju deonica banaka, navodi "Katimerini".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!