Berza

Vrednost kompanije ”Spotify” - 26,5 milijardi dolara

Na dan kada su akcije švedske kompanije “Spotify” izlistane na Njujorškoj berzi tamo nije bio prisutan niko od zaposlenih iz te vodeće svetske kompanije.

Puštanje je išlo bez ceremonija, jer kompanija nije odlučila da ide u klasični IPO, nego je preskočila investicione banke i direktno ponudila akcije na berzi bez unapred definisane cene. Iako je na kraju prvog dana trgovanja cena akcije malo pala i ostvarila vrednost od 149,01 američki dolar (u jednom trenutku dostigla je 165,9 dolara, a NYSE je početnu cenu bio postavio na 132 dolara), osnovni je cilj ostvaren – ukupna vrednost “Spotify”-a utvrđena je na respektabilnih 26,5 milijardi dolara. To znači da je kompanija ostvarila 8. najveći izlazak neke tehnološke kompanije na berzu (samo malo iza Googlea).

“Spotify” nije iskoristio priliku za prikupljanje novog kapitala i ponudu novih akcija, nego je ispoštovan dogovor po kojem kompanija mora omogućiti svojim postojećim investitorima i akcionarima da unovče svoje uloge. To se i ostvarilo, a pritom su izbegnuti dodatni troškovi u iznosu desetina miliona dolara, koliko bi inače morali da plate investicionim bankama za klasični IPO. Analitičari sada procenjuju hoće li to postati novi trend među tehnološkim kompanijama.

“Direktno izlistavanje akcija vrlo je zanimljivo kao orijentir za buduće kompanije. Cena, koja je uspostavljena, predstavlja realnu cenu bez zakulisnih bankarskih dogovora ili obaveza. Ona je određena interesom kupaca i predstavlja stvarnu vrednost kompanije, a to je vrlo zanimljiv slučaj koji će nove kompanije sigurno proučavati”, izjavio je direktor investicionog fonda Goodwater Capital, koji je i sam uložio u “Spotify”.

Međutim, velike banke, ipak, nisu ostale bez “ulova”. “Spotify” je dobijao savete od banaka “Goldman Sachs”, “Morgan Stanley” i “Allen & Co” i za njihove honorare platio oko 36 miliona dolara! Ali i to je znatno manje od recimo 100 miliona dolara koliko je “Snapchat” prošle godine platio bankama za svoj IPO.

“Spotify” ima 71 milion pretplatnika, koji plaćaju streaming muziku i 159 miliona aktivnih slušaoca. Za 2017. godinu prijavili su prihode od gotovo 5 milijardi dolara, ali i operativne gubitke od 461,3 miliona dolara. Naime, većinu novca potroše na autorska prava.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!