Razvoj

Vujović: Novac od koncesije za vraćanje skupih kredita i strateške investicije

Vlada još nije razmatrala kojom će dinamikom novac od koncesije Aerodroma "Nikola Tesla" biti uplaćivan u budžet, niti kako će taj novac biti trošen, izjavio je ministar finansija Dušan Vujović, navodeći da je pre tri godine ideja bila da novac od koncesija ne ide u potrošnju, već da se troši za strateške ciljeve.

Strateški ciljevi su, s jedne strane, otplata nasleđenih najskupljih dugova, a s druge strane, finansiranje investicionih projekata, objasnio je Vujović novinarima na marginama konferencije Juromani u Beču.

"Omogućićemo sebi da radimo investicione projekte, da se ne zadužujemo, da vraćamo kredite i da imamo strateške investicije", rekao je ministar.

Vujović je naveo da je ove godine u planu da se iz tekućih viškova ili iz priliva, poput ovog od koncesionog ugovora, refinansiraju ili otplate najskuplji krediti koji dopevaju u 2018. godini.

"Te kredite, koje otplaćujemo po stopama od 7,5 odsto, 7,7 ili 8 odsto, trebalo bi da otplatimo, pa čak i ako u te svrhe treba da se zadužujemo. Zato što bi se sada zadužili po stopi od 1,5 ili 2 odsto, umesto tih osam odsto", objasnio je ministar finansija.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!