Berza

Wall Street: Novi rekordi u oktobru

Akcije na Njujorškoj berzi zabeležile su rast vrednosti prvog trgovačkog dana u mesecu, postavivši nove rekordne nivoe tokom trgovanja.

Dow Jones je porastao 0,7 odsto na 22.557,6 poena, a dobitnike je predvodio Goldman Sachs. Indeks S&P 500 je porastao 0,4 posto na 2.529,1 poen, predvođen dobicima u finansijskom sektoru i sektoru zdravstvene zaštite. Finansijske akcije dobile su na vrednosti 0,9 procenata nakon što su proteklog meseca porasle oko 2 odsto.

Pojedinačno posmatrano, najjača karika S&P-a bio je General Motors koji je skočio 4,4 posto, nakon što je Deutshe Bank ponovio preporuku za kupovinu ovih akcija. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao je 0,3 procenta na 6.516,7 poena.

Na ekonomskom polju, objavljeno je da je ISM indeks industrijske proizvodnje dostigao nivo od 60,8 poena što je njegova najveća vrednost od maja 2004. Evropske berze su mahom zabeležile rast vrednosti, dok je španski IBEX pao 1,2 odsto kao posledica rastućih političkih tenzija oko katalonskog pitanja.

Nemački DAX, koji je bio najveći dobitnik tokom septembra, skočio je 0,6 posto, britanski FTSE je porastao 0,9 procenata, dok je francuski CAC dobio na vrednosti 0,4 odsto. Tržište sirove nafte je usporilo na jučerašnjem trgovanju nakon što je zabeležilo najjači treći kvartal u poslednjih 13 godina. Američki WTI oslabio je 2,1 posto na 50,58 dolara po barelu, dok je Brent pao 1,5 odsto na 55,94 dolara po barelu.

 

Izvor: Wisebroker

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!