Softver

WiFi više nije siguran - Probijen WPA2 protokol

Negativne vesti po pitanju pretnji i napada koji vrebaju na internetu ne prestaju. Poslednja u nizu je vest o probijanju WPA2 protokola, iako je zaštićen enkripcijom - što znači da je trebao biti neprobojan. Napad je nazvan KRACK (Key Reinstallation Attacks).

S obzirom da je reč o protokolu koji štiti Wi-Fi ruter i sa njim povezane uređaje od napada "treće strane", ovo je više nego ozbiljna informacija i potrebno je učiniti sve kako bi bila sređena na najbolji mogući način za sve korisnike, koji su sada izloženi opasnim napadima.

Naime, u teoriji hakeri sada mogu doći do raznih podataka osoba koje prate, i kojima su ušli u Wi-Fi doseg. Konkretnije, reč je o Wi-Fi lozinkama, aktivnostima na internetu, praćenju nezaštićenog internet saobraćaja, upisivanje lozinki na web stranicama koje ne koriste HTTPS. Ne treba posebno naglašavati koliko je ovo opasno.

Nažalost, sve ovo zapravo se moglo očekivati jer je WPA2 star 13 godina i tehnologija je toliko napredovala u svim smerovma da su hakeri pre ili kasnije mogli da dođu do načina kako da probiju zaštitu. Ako želite da vidite razmere napada i kompletan način kako se sve dogodilo, idite na krackattacks i pratite izveštaje koji dolaze. Tamo se mogu pronaći i detaljni izveštaji stručnjaka za sigurnost na internetu, od koji je najzvučnije ime Meti Vanhoef iz imec-DistriNet.

Što sve ovo znači za korisnike?

Sve dok proizvođač rutera ne omogući nadogradnju koja može da reši pitanje problema sigurnosti, u realnoj ste opasnosti da oni koji znaju kako da probiju WAP2 to i učine tako što će se naći u dometu vaše Wi-Fi mreže. Rešenje? Koristite je što manje i, prilikom surfovanja internetom, idite isključivo na HTTPS web stranice.

Uz to, ako imate pametne uređaje po svom domu, pratite situaciju i preuzimajte sve update-ove koji se tiču sigurnosti, a koji će ovih dana stizati ubrzanim tempom.

 

Izvor: ICT Business

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!