Saobraćaj i transport

Za Aerodrome u Crnoj Gori zainteresovano oko 15 kompanija

Oko 15 vodećih kompanija u oblasti aerodromskog menadžmenta zainteresovano je za Aerodrome Crne Gore, a koncesiju u periodu od 30 godina dobiće kompanija koja ponudi 100 miliona avansa i koja bude spremna da u prve tri godine uloži 85 miliona eura, izjavio je ministar saobraćaja i pomorstva Crne Gore Osman Nurković.

Nurković je u intervju za agenciju Anadolija potvrdio da je koncesioni ugovor spreman i najavljuje skoro raspisivanje tendera.

"Mi smo uradili ugovor o koncesiji i koncesioni akt i ovih dana bi trebalo da ga razmatra uži kabinet i da ga uputimo ka Vladi, da ga Vlada usvoji, nakon čega će biti objavljen javni poziv za pretkvalifikaciju. Očekujemo veliko interesovanje investitora. Trenutno imamo oko 15 vodećih kompanija u ovoj oblasti koje su zainteresovane i koje će se prijaviti na tender za dodelu koncesije. Mislim da ćemo dobiti dobre ponude", ističe Nurković.

Na pitanje šta je to što je država postavila kao minimalne uslove u koncesionom aktu, Nurković ističe da će kompanija koja bude pobednik na tenderu za upravljanje aerodromima biti u obavezi da uplati 100 miliona evra avansa, kao i da uloži 85 miliona u prve tri godine.

On poručuje da će koncesiju na aerodrome dati, ukoliko dođe do realizacije ovog celog posla, na 30 godina. Istakao je i da će zaštititi interese radnika koji rade na aerodromima.

Osim što u Vladi pripremaju plan za aerodrome, paralelno se traži najbolji model za nacionalnu aviokompaniju “Montenegro Airlines”. Nurković kaže da dugovi od ranije koje je napravila ova kompanija otežavaju funkcionisanje i da uprkos važnosti koju ova kompanija ima za državu, doći će ili do privatizacije ili do stečaja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!