Društvo

Za dve nedelje upotreba plastičnih kesa manja za 60 odsto

U Srbiji svaki stanovnik iskoristi oko 300 plastičnih kesa godišnje, ali taj broj će biti prepolovljen do kraja godine zahvaljujući akciji naplate kesa u trgovinskim lancima širom Srbije, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

On je nakon sastanka sa predstavnicima "Domaćeg trgovinskog lanca“ (DTL), koji okuplja 13 maloprodajnih trgovinskih firmi u Srbiji, rekao da je upotreba plastičnih kesa u Srbiji smanjena za 50 do 60 odsto u svim trgovinskim objektima u kojima se naplaćuju kese.

„DTL se prošlog meseca pridružio inicijativi našeg ministarstva i Privredne komore Srbije, a prvi rezulati pokazuju da je upotreba kesa posle samo dve nedelje manja za oko 60 odsto. Preporuka je svim građanima da što više koriste torbe, cegere i korpe“, naveo je Trivan i dodao da je cilj da se akciji naplate kesa priključi što veći broj manjih trgovinskih lanaca.

On je naglasio da je država spremna da se rukovodi i evropskim direktivama čiji je cilj da se potrošnja kesa u Evropi do 2025. godine smanji za devet puta.

"Lično, potpuno bih zabranio upotrebu plastičnih kesa ukoliko ne uspemo ovakvim inicijativama da njihovu upotrebu svedemo na zadovoljavajući nivo. Opredelili smo se za put za koji verujemo da je dobar i oko kojeg za sada imamo društveni konsenzus", rekao je Trivan, prenose "Večernje novosti".

Upitan da li se planira proizvodnja papirnih kesa za trgovinske lance, Trivan je naveo da takvih kesa u izvesnoj meri i sada ima na tržištu, ali da za njega to nije rešenje. "Pitanje je treba li seći drveće da bismo pravili kese. Naravno, postoje biorazgradive kese, u Indiji se prave i kese od skroba, ali zašto ne koristiti cegere, korpe, torbe", savetuje Trivan.

Govoreći o višedecenisjkom zagađivanju planete, ministar je naveo primer ostrva u Pacifiku veličine Teksasa, koje je nastalo od plastičnih kesa i ambalaže. "Plastični proizvodi su gotovo nerazgradivi, skoro da nema životinjske vrste koja u sebi nema deliće plastike, a svaka deveta-deseta riba ima tih čestica u sebi. Ne smemo da ubijemo prirodu i ljudski rod koristeći plastične kese", naglasio je Trivan.

Direktor DTL-a Obrad Popović rekao je da se ta asocijacija pridružila inicijativi Ministarstva i PKS prepoznajući, kaže, ozbiljnost posledica upotrebe plastičnih kesa i ambalaže.

U prošloj godini je, kako je naveo, u više od 600 prodajnih objekata DTL-a širom Srbije, podeljeno oko 80 miliona plastičnih kesa.

"Sredinom prošlog meseca počeli smo da naplaćujemo kese i cilj nam je da se upotreba smanji ispod 40 odsto u odnosu na prošlogodišnju. Posle samo 15 dana naplate kesa pokazali su da je upotreba kesa smanjena za 50-60 odsto", kazao je Popović.

On je najavio da će DTL od svake prodate kese izdvajati 20 para za projekte u oblasti ekologije, obrazovanja ili zdravstva u Srbiji.

Članice DTL-a su maloprodajni trgovinski lanci iz Šapca, Kladova, Valjeva, Bačke Palanke, Zrenjanina, Kragujevca, Velike Plane, Požarevca, Petrovca na Mlavi, Kragujevca, Vranja, Nove Pazove i Sente.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!