Finansijske usluge

Za kupovinu „Komercijalne banke“ zanteresovane banke iz Turske i Mađarske, ali i Kostić

Za kupovinu „Komercijalne banke“ zainteresovana je mađarska „OTP banka“, jedna turska banka, ali i biznismen Miodrag Kostić, koji u vlasništvu ima već dve banke u Srbiji. Sudeći prema najavama akcionara banke, početak privatizacije vrlo brzo stiže na dnevni red.

 

"Igranka" oko prodaje ove domaće banke, gde država ima značajni udeo od 41,7 odsto, zahuktala se proteklih dana, kada je jedan od akcionara - Evropska banka za obnovu i razvoj, najavila da će se privatizacija Komercijalne banke "desiti vrlo brzo". Odmah potom, premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je da se sa suvlasnicima banke EBRD (24,4 odsto udela) i IFC (10 odsto vlasništva) - razgovara i da će proces privatizacije morati da otpočne pre kraja godine, piše list „Večernje novosti“.

U suprotnom, država će morati da ove akcionare isplati sa 252 miliona evra, koliko je dogovoreno još 2006. godine. Tada je EBRD dokapitalizovao „Komercijalnu banku“ sa 70 miliona evra.

Sa nastupanjem svetske ekonomske krize akcije banke su kupili i IFC, kao deo Svetske banke (40 miliona evra), nemački DEG fond (20 miliona evra) i švedski Svefond (10 miliona evra), dok je EBRD dokapitalizovao banku sa još 50 miliona evra. Privatizacija je ostavljena za "bolje dane".

"Ostaje da se vidi šta je najbolje za javni interes. A smatram da za građane nije dobro da se daju pare iz budžeta", istakla je Brnabić.

Iznos od 252 miliona evra je svakako veći od sume koju su ove finansijske institucije do danas uložile u „Komercijalnu banku“. Pitanje je, međutim, koliko bi potencijalni kupac dao za ovu banku, koja trenutno na berzi vredi 30,69 milijardi dinara (258 miliona evra). Cena jedne akcije je 1.825 dinara. Ipak, s obzirom na to da je reč o profitabilnoj banci, očekuje se da će ovaj iznos biti veći.

Predlog načina privatizacije očekuje se i od privatizacionog savetnika, investicione kuće "Nomura internacional" iz Londona, koja je još u avgustu 2015. godine izabrana za ovaj posao.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!