Saobraćaj i transport

Za modernizaciju železnice biće izdvojeno pet milijardi evra

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je vrednost investicija u železnicu oko pet milijardi evra i da je cilj da Srbija iskoristi svoj povoljan položaj kao tranzitna ruta za prevoz tereta.

Mihajlović, koja je imala sastanak sa direktorima železničkih preduzeća u Vladi Srbije, rekla je da se, u odnosu na 2012. i 2013. godinu, kad se srpskim prugama išlo od 20 do 40 kilometara na sat i ni dinar nije ulagan u obnovu pruga, danas postepeno menja slika o železnici.

„Za nas železnica jednako važna kao i auto-putevi koje gradimo. Pored toga što gradimo brzu prugu Beograd-Budimpešta i rekonstruišemo barsku prugu, ulažemo i u regionalne pruge. U 2018, 2019. i 2020. godini ukupno će biti rekonstruisano oko 800 kilometara regionalnih pruga”, kazala je ona, prenosi B92.

Prema njenim rečima, zahvaljujući urađenim rekonstrukcijama, vozovi danas na pruzi od Beograda do Valjeva, od Beograda do Vršca ili od Šapca do Zvornika idu u proseku između 80 i 110 kilometara na sat i da na pojedinim linijama ima i do 60 odsto više putnika.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!