Industrija

Za “RTB Bor" zainteresovana i turska kompanija

Oko na Rudarsko-topioničarski kompleks "Bor" "bacili" su ruski i kineski investitori, a prvi put je zainteresovana i jedna turska kompanija. Reč je o holdingu "Čengiz", koji je u vlasništvu Mehmeta Čengiza, biznismena i dobrog prijatelja turskog predsednika Tajipa Redžepa Erdogana.

Zainteresovanost ovog turskog investitora za “RTB Bor" potvrdio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok je u Turskoj prisustvovao puštanju u rad "Transanadolijskog gasovoda" - TANAP.

“Turska dolazi, ona je velika regionalna sila, najznačajnija u našem regionu. Moramo da vodimo računa i da iskoristimo sve potencijale iz naše moguće saradnje”, istakao je Vučić, prenose “Novosti”.

"Čengiz holding" posluje u građevinarstvu, energetici, rudarstvu i turizmu. Kompanije Mehmeta Čengiza bave se i bakrom i alumunijumom. Prema dostupnim podacima, 2012. godine imali su 470 miliona dolara prihoda samo od građevinarstva. Među kompanijama su koje grade treći aerodrom u Istanbulu. Imaju i radio i TV. Mehmet je povezan sa četiri upravna odbora u četiri kompanije u četiri različite industrije. U bliskim je odnosima sa turskim predsednikom i iz istog su grada Rize.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!