Agro svet

Zagađena jaja otkrivena i u Slovačkoj i Rumuniji

Slovačke vlasti su saopštile da su pronašle jaja zagađena insekticidom koja su preko Nemačke uvezena iz Holandije. Slovački veterinarski inspektori su pronašli 21 pakovanje jaja zagađenih fipronilom u jednom skladištu u mestu Vrbove na zapadu zemlje, rekla je portparolka ministarstva poljoprivrede.

U Rumuniji j, takođe, otkrivena tona jaja čija su žumanca zagađena insekticidom fipronil, što je prvi slučaj u istočnoj Evropi od izbijanja skandala. Jaja su pronađena u skladištu na zapadu Rumunije, a uvezena su iz Nemačke, preneo je AFP. Rumunska veterinarsko-zdravstvena služba je objavila da se nijedno od tih jaja nije našlo u prodaji.

U međuvremenu, holandska policija je uhapsila dvojicu direktora domaće kompanije “Čikenfrend”, u okviru istrage o nelegalnom korišćenju potencijalno štetnog insekticida u živinarskoj industriji, saopštilo je holandsko tužilaštvo. Ta holandska kompanija je u epicentru skandala sa jajima zagađenim insekticidom fipronil, prenosi agencija Rojters, dodajući da zvaničnici iz “Čikenfreda” nisu bili dostupni za komentar.

Milioni kokošjih jaja je ovih dana povučeno sa polica evropskih supermarketa zbog straha da su kontaminirana insekticidom fipronil, a u Holandiji će zbog toga možda biti uništeno stotine hiljada kokošaka. Tužioci su u saopštenju naveli da su sproveli pretrese na osam lokacija u Holandiji i Belgiji, u okviru kojih su konfiskovali automobile, blokirali bankarske račune i zaplenili nekretnine. Pretresi su sprovedeni na lokacijama povezanim sa firmom” Čikfrend”, koja je navodno koristila insekticid, kao i kod potencijalnih dobavljača. Direktori kompanije se sumnjiče za ugrožavanje javnog zdravlja i posedovanje zabranjenog insekticida, objasnili su tužioci.

Agencija za prehrambene standarde (FSA) u Velikoj Britaniji saopštila je da je otkrila da je u prehrambeni lanac ušlo mnogo više jaja nego što se prvobitno mislilo, uglavnom kroz prerađenu hranu. Prema proceni FSA, broj potencijalno zagađenih jaja koja su ušla u Ujedinjeno Kraljevstvo je verovatno bliži cifri od 700.000 nego prethodno objavljenom podatku od 21.000 komada, prenosi Rojters.
 

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!