Razvoj

Zahvaljujući stranim investicijama otvoreno više od 20.000 radnih mesta

U 2017. godini zabeležen je rekord kad je reč o stranim direktnim investicijama (SDI) usmerenim ka Evropi – realizovano je 6.653 projekata što predstavlja rast od 10 odsto.

Taj trend registrovan je i u Srbiji, koja se po broju direktnih stranih investicija, prvi put našla na listi top 15 zemalja u Evropi. Ovo su rezultati istraživanja o atraktivnosti evropskog tržišta, koje je sprovela revizorsko-konsultantska kompanija “Ernst i Jang” (EY), prenosi "Danas".

Analitičari ukazuju i na podatak da je zahvaljujući SDI u Evropi otvoreno 353.469 radnih mesta (19 odsto više nego 2016. godine), od čega je 20.103 u Srbiji, što je šest odsto od ukupnog broja. „Rezultati istraživanja ukazuju na to da je region Centralne i Istočne Evrope drugi najpoželjniji region po broju direktnih stranih investicija. Najveći rast od čak od 157 odsto u odnosu na 2016. godinu, ostvarila je Srbija, koja je privukla rekordni broj stranih direktnih investicija u 2017. godini“, izjavio je Ivan Rakić, rukovodeći partner kompanije EY za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!