Razvoj

Zakerberg najveći gubitnik u 2018. godini

Najveći gubitnik na svetu, prema Forbsovoj listi ljudi koji su najviše zaradili i izgubili u 2018. godini, je Mark Zakerberg, osnivač i izvršni direktor “Facebook”.

On na svojoj, ne baš laskavoj tituli, može zahvaliti skandalu u vezi sa povredom privatnosti korisnika te društvene mreže.

Samo dan nakon što je “Facebook” prijavio razočaravajuće poslovne rezultate u drugom tromesečju u julu, deonice kompanije strmoglavile su se za 19 odsto i tako zbrisale 15,4 milijarde dolara Zakerbergovog bogatstva.

Kada se tome pridoda ispitivanje Kongresa zbog korišćenja privatnih podataka korisnika te društvene mreže i saznanje da je “Facebook” platio širenje negativnih informacija o njegovom kritičaru Džordžu Sorošu, ne čudi što se Zakerberg našao na prvom mestu ove liste, penosi portal Novac.

S druge strane, vlasnik “Amazona” Džef Bezos je apsolutni pobednik s rastom bogatstva za gotovo 28 milijardi dolara za samo godinu dana, pa je njegova trenutna vrednost 126,2 milijarde dolara.

“Amazon” je ovu godinu odlučio da iskoristi za proširenje svog poslovanja na rastuća tržišta kao što su Turska i Indija i uspeo je da postigne rekordnu zaradu. Uz to, kompanija je najavila i otvaranje novih sedišta u SAD.

U septembru su “Amazonove” deonice dostigle najveću cenu u istoriji kompanije i, iako su od tada pale za čak četvrtinu, i dalje su 30 odsto veće nego prošle godine.

Deset najvećih svetskih pobednika 2018. godine zajedno su na svoje račune dodali 64 milijarde dolara. Ipak, kako naglašava Forbs, to nije ništa u poređenju s prošlom godinom kada je taj rast iznosio 204 milijarde dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!