Svet građevinarstva-nekretnina

Zakon o putevima dovodi nove investitore

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je na predstavljanju novog Nacrta zakona o putevima da je više od 80 odsto stranih investicija realizovano neposredno uz Koridor 10 ili na udaljenosti od najviše 20-30 kilometara od koridora.

Čadež je rekao da za PKS, a i privredu Srbije, predstavljanje nacrta zakona znači nastavak otvorenog konstruktivnog dijaloga sa Vladom Srbije radi unapređenja postojeće i donošenja nove regulative.

"Predloženim novim zakonskim rešenjima iz oblasti puteva trebalo bi da se otklone nedostaci i nepravilnosti u primeni sada važećih propisa, da se preciznije urede uslovi i način upravljanja, zaštite i održavanja javnih puteva, od državnih do lokalnih", naveo je Čadež.

Predloženi nacrt zakona i javna rasprava, naveo je on, još jedan su korak u reformi i zaokruživanju regulatornog okvira u ovoj oblasti. To je, kaže, značajno ne samo za građevinarstvo i saobraćaj, već za sve segmente poslovanja i održivi rast srpske ekonomije.

"Ovo je zakon koji ima ne samo implikacije na putarska preduzeća. Putna infrastruktura je važna za dolazak stranih investitora", rekao je Čadež.

Analiza efekata izgradnje puteva u Austriji, podsetio je on, u periodu od 2001. do 2011. godine, pokazala je da su se duž isključenja sa autoputeva naselila preduzeća, nastajale su industrijske zone, tržni i logistički centri, zapošljavali radnici.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!