Propisi

Zakon o ugostiteljstvu - elektronska prijava gostiju

Prema poslednjim podacima, trećina turista koji su na odmoru u Srbiji, neprijavljena je jer borave u neregistrovanom smeštaju, za koji vlasnici ne plaćaju porez.

Usvajanje zakona o ugostiteljstvu, osim paušalnog oporezivanja vlasnika smeštaja, donesi i mogućnost elektronske prijave i odjave turista.

Prema poslednjim podacima, trećina turista, koji provode odmor u Srbiji, nije prijavljena, jer borave u neregistrovanom smeštaju, privatnim stanovima, kućama, vikendicama, za koje vlasnici ne plaćaju porez niti na bilo koji način evidentiraju svoje goste. Upravo zbog toga, a i činjenice da država u ovom slučaju gubi značajna sredstva, projekat "e-Turist” će, kako smatraju u Ministarstvu trgovine, uvesti red i omogućiti u svakom trenutku precizne podatke o broju turista, kao i smeštajnim kapacitetima.

Na ovaj način postojaće i detaljan uvid u kretanje i boravak stranih gostiju i vremenu koje provode u našim turističkim centrima, što je inače praksa svuda u svetu. Ovaj projekat podrazumevaće i prijavu boravišne takse.

Kako kažu u Ministarstvu trgovine, prvi put su se u Srbiji stvorili uslovi da se turizam i ugostiteljstvo sistemski regulišu sa dva zasebna zakona – zakonom o turizmu i zakonom o ugostiteljstvu.

"Neki od ciljeva zakona o ugostiteljstvu su borba protiv sive ekonomije i unapređenje poslovnog ambijenta za fizička lica, koja obezbeđuju smeštaj. Ispuniće se i dugogodišnji zahtevi vlasnika smeštaja u objektima domaće radinosti (kuće, apartmani i sobe) i seoskim turističkim domaćinstvima da plaćaju paušalni porez što je već praksa i u regionu. Iznos porez bi, kako je planirano, trebalo da bude u visini od pet odsto od prosečne bruto zarade u Srbiji u prethodnoj godini pomnoženo brojem ležaja (maksimalno do 30) i kategorijom turističkog mesta", navode u resornom ministarstvu.

Oni dodaju da je namera da vlasnici smeštaja legalno rade tokom cele godine uz relativno niske obaveze. Mere paušalnog plaćanja poreza deo su Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana koji je trenutno u skupštinskoj proceduri, piše Politika.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!