Razvoj

Zašto je “Continental” dobio 19.000 evra subvencija po zaposlenom?

Mediji su preneli da je država nemačkoj kompaniji “Continental” dala subvenciju od 9,5 miliona evra, što je čak 19.000 evra po zaposlenom.

Pošto se zbog toga pobunio domaći IT sektor, premijerka Ana Brnabić je izjavila da je država dala subvencije “Continental”-u za otvaranje istraživačkog centra u Novom Sadu pošto to nije autsorsing kompanija i naglasila da će Srbija od tog centra imati veliku korist.

Ona je podsetila da je prethodna vlada odlučila da ne daje subvencije za IT kompanije i tada stopirala subvencije za kompaniju “Endava”.

Premijerka je rekla da je “Continental” potputno drugačiji slučaj, pošto je “Endava” autsorsing kompanija, koja zapošljava programere. Inače, autsorsing (outsourcing) je dogovorno prenošenje ili prepuštanje dela ili celokupnih poslova, drugim, za tu vrstu specijalizovanim firmama, uz određenu naknadu. Zemlje istoka su najpogodnija autsorsing tržišta zbog obrazovane i jeftine radne snage.

"U slučaju “Continental”-a imamo istraživački centar, koji promoviše Srbiju kao destinaciju za istraživanje i razvoj i donosi drugačiju tehnologiju i znanje", navela je Brnabić i dodala da će od tog centra imati veliku korist naše start-up kompanije i programeri.

To pojašnjenje dolazi nakon što se Vojvođanski IKT klaster obratio javnosti saopštenjem u kome se navodi da je “vest o velikoj i važnoj investiciji “Continental”-a ispraćena informacijom da država daje 9,5 miliona evra ovoj kompaniji za osnivanje Centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu, te da će tako biti zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme“.

U saopštenju se dalje kaže “Continental na tržištu rada sigurno ne može da nađe tih 500 inženjera i moraće da ih traži u postojećim kompanijama. To znači da neće biti otvaranja novih radnih mesta. Osim toga, sigurni smo da ova kompanija neće ni dobit zadržavati u Srbiji i da je poslovni model, koji planiraju u suštini outsourcing – u Centru za istraživanje i razvoj će se razvijati rešenja koja će matična kompanija prodavati na svetskom tržištu ne iz Srbije, već iz Nemačke ili neke druge lokacije na kojoj se registruje dobit i plaća porez. Država, dakle, iz džepa poreskih obveznika finansira efektivni odliv mozgova”.

Vojvođanski IKT klaster je u saopštenju istakao: “Da budemo sasvim nedvosmisleni: ovakav potez države je nož u leđa domaćim IT kompanijama, koje uspešno posluju i generišu profit za sebe i za našu državu. Mi jesmo za slobodno tržište i domaće kompanije se ne plaše konkurencije. Ono što brine jeste nelojalna konkurencija u sopstvenom dvorištu – strane kompanije, koje u Srbiji dobijaju državnu pomoć i time stiču povlašćen položaj”.

U tom klasteru smatraju da država mora da odustane od zastarelog refleksa o stranim direktnim investicijama i da Srbija ne treba da gradi imidž zemlje u koju stranci dolaze da zaposle domaće IT stručnjake – već zemlje, koja ima svoju IT industriju i podsećaju da je to jedini sektor, koji već dugi niz godina beleži dvocifren rast i čiji će neto izvoz uskoro biti broj jedan izvozni proizvod Srbije.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!