Svet građevinarstva-nekretnina

Završetak južnog kraka “Koridora 10” do kraja 2018. godine, a istočnog početkom 2019. godine

Južni krak “Koridora 10” prema Makedoniji biće završen do kraja godine, a istočni krak prema Bugarskoj u prvom kvartalu 2019. godine, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

"Do kraja godine ćemo automobilom moći da prođemo južnim krakom “Koridora 10”, kao što smo i obećali", rekla je Mihajlović u Doljevcu odgovarajući na pitanja novinara.

Kada je reč o istočnom kraku, Mihajlović kaže da očekuje da autoput u Sićevačkoj klisuri bude završen krajem januara i da sve bude završeno tokom prvog kvartala 2019. godine.

Mihajlović je ponovila da sledeće godne treba da počne novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra i da je jedan važnijih projekata gradnja autoputa Niš - Merdare - Priština.

Radovi na prvoj deonici od Niša do Pločnika trebalo bi da krenu u trećem kvartalu 2019. godine, a trenutno se radi na projektno tehničkoj dokumentaciji.

Ministarka je dodala da bi u 2019. godini trebalo da počne i gradnja “Koridora 11” na deonici Preljina - Požega. "Gradićemo i autoput između Beograda i Zrenjanina u dužini od 56 kilometara i o tome razgovramo sa kineksom kompanijom Šandong. Ocekujemo da do kraja ove godine bude gotov okvir komercijalnog ugovora. Pokrajinska vlada je zajedno sa Putevima Srbije već raspisala javni poziv za izradu projektno tehničke dokumentacije".

Mihajlović je rekla da bi dokumentacija u najboljem slučaju mogla da bude završena do sredine sledeće godine i da će u međuvremenu biti razgovarano o načinu finansiranja, prenosi Tanjug.

"To je vrlo frekventan put, tako da ne mora da bude kredit, može da bude i model javno-privatnog partnerstva. To ćemo znati u narednih nekoliko meseci", kazala je Mihajlović.

Takođe, navodi da se razgovara sa kineskim partnerima da se još poveća udeo učešća domaćih kompanija koje će raditi na tako velikim infrastrukturnim projektima, tako da učešće kompanija ne bude samo 49 odsto po broju kompanija već i po vrednosti ugovora.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!