Svet građevinarstva-nekretnina

Zbog novog zakona biće ponovo kontrolisano 1.826 trgovaca nekretninama

U Srbiji je registrovano 866 agencija za posredovanje u poslu nekretnina, a stanove i poslovni prostor kupcima nudi 1.826 agenata. Svi oni moraće zbog dopuna Zakona o prometu i zakupu nepokretnosti da prođu kompletnu proveru.

Skeniraće im se prošlost, da bi se utvrdilo da li je neko od njih osuđivan za privredni kriminal, odnosno da li je neko "prao" novac, davao mito, ili je na bilo koji način povezan sa finasiranjem terorizma.Ukoliko neko od zaposlenih ili gazda "padne" na ovom "skeneru", ta agencija biće brisana iz registra. Odnosno, moraće da otpusti radnika ili da promeni vlasništvo.

Dopuna Zakona doneće nekoliko novina. Birokratska procedura za zaposlene biće komplikovanija. A u "Klasteru nekretnina" sumnjaju da će biti pravih efekta, pišu “Večernje novosti”.

“Ukazujem da nema pranja novca kroz posredovanje u prometu nekretnina. Zloupotreba i promet na crno je moguć samo kroz investicije, ulaganje i gradnju. Pre svega, to mogu da rade oni koji zidaju, advokati, ili kako to već rade u svetu, preko of-šor kompanija”, ukazuje Milić Đoković, ispred udruženja "Klaster nekretnine", tvrdeći da u do sada otkrivenim slučajevima pranja para ni u jednom nisu bile uključene agencije za posredovanje u prometu nekretnina.

Kada dopuna Zakona prođe Skupštinu i bude objavljena u "Službenom glasniku", Srbija će biti jedna od retkih zemalja gde su agenti za posredovanje nekretnina u potpunosti "čisti" pred zakonom.

Prema rečima Željka Stojanovića, iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, oni će za sve one, koji su u ovom momentu upisani u registar posrednika, obezbediti podatke o kažnjavanju. To znači da neće biti dodatnih troškova za mala i srednja preduzeća.

“Čeka nas veoma naporan posao, jer imamo registrovane agencije u čak 79 gradova u Srbiji”, objašnjava Stojanović. “Ako se proverom ustanovi da je neko kažnjavan za privredni kriminal i aktivnosti vezane za terorizam, po službenoj dužnosti će ta agencija biti brisana iz registra posrednika”.

Ovaj predlog dopune Zakona je prošao Vladu i skupštinske odbore, pa bi trebalo uskoro da se nađe pred poslanicima u Skupštini. Kada zakon stupi na snagu, upisani u Registar posrednika za 60 dana moraće da imaju traženi dokument.

Prema rečima Željka Stojanovića, na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija nalazi se jedinstveni registar.

“Mnoge zemlje Evropske unije nemaju ovakav registar, kao mi. Sada svaki zainteresovani kupac stana može da proveri da li je posrednik u prometu registrovan i da li obavlja posao u skladu sa zakonom. Tu je upisan i svaki agent imenom i prezimenom”, objašnjava Stojanović.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!