Trgovina

Zbog taksi Srbija za 100 dana izgubila 100 miliona evra

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić rekao je da je za 100 dana od kako su privremene institucije u Prištini uvele taksu na proizvode iz Srbije plasirano za 100.630.000 evra manje srpske robe na Kosovo, nego u istom periodu prošle godine.

"To praktično znači da se gubi milion evra dnevno zbog diskriminatorskih taksi, koje je Priština uvela na robu iz Srbije, a realan gubitak je i veći, jer je pre uvođenja ovih barijera postojao trend porasta plasmana robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju. O dugoročnim gubicima da i ne govorimo, a oni su neminovni zbog gubitka tržišta“, precizirao je Ljajić za Tanjug.

On je naglasio da je u situaciji kada je plasman robe iz centralne Srbije na KiM faktički onemogućen, povećan izvoz drugih zemalja na kosovsko tržište, pa su tako Grčka i Mađarska u januaru ove godine izvezle skoro duplo više robe na KiM nego u istom periodu prošle godine.

Slovenija je, dodaje, povećala izvoz na to tržište dva i po puta, a Makedonija i Hrvatska za trećinu.

"Ukoliko se takse ne ukinu ne samo da će CEFTA sporazum biti deplasiran, već će i ostale regionalne inicijative biti pod velikim znakom pitanja. Iluzorno je o bilo čemu drugom razgovarati, ako se na ovakav način sprečava slobodan protok roba na Zapadnom Balkanu", kaže Ljajić.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!