Socijalno preduzetništvo

Željko Ilić, direktor firme “In Centar: “Potrebno je menjati svest o ulozi socijalnog preduzetništva"

Za razvoj socijalnog preduzetništva potrebno je mnogo aktivnosti. Pre svega, potrebno je raditi na promeni svesti o socijalnom, tj društvenom preduzetništvu i njegovom razdvajanju od socijalnog zapošljavanja, što ustvari ono jeste danas u većini od 1.200 preduzeća koliko ih trenutno ima u Srbiji. Ta promena mora da se ogleda u pristupu, koji mora biti zasnovan na komercijalnim osnovama, kao i vrsti delatnosti, koje jedno socijalno preduzeće može raditi, izjavio je u intervjuu za naš portal direktor firme “In Centar”  Željko Ilić.

Imajući u vidu da je socijalno preduzetništvo tek u početnoj fazi razvoja u ovom regionu potrebno je dosta aktivnosti na svim poljima kako bi se uopšte ovaj koncept preduzetništva razvijao. Pre svega, potrebno je raditi na promeni svesti o socijalnom, tj društvenom preduzetništvu i njegovom razdvajanju od socijalnog zapošljavanja, što ustvari ono jeste danas u većini od navedenih 1.200 preduzeća. Ta promena mora da se ogleda u pristupu, koji mora biti zasnovan na komercijalnim osnovama, kao i vrsti delatnosti, koje jedno socijalno preduzeće može raditi. Takođe, bitno je imati u vidu da dobar deo preduzetnika, koji se percipiraju kao socijalni, oni to u suštini i jesu, samo je potrebno više promocije i otklanjanja percepcije da sve što je socijalno, tj vezano za neku grupu osoba, koje imaju neke teškoće ili hendikep, mora isključivo biti socijalno preduzetništvo.

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

IN centarhttp://incentar.org

Naša strategija usmerena je ka socijalnom preduzetništvu, ostvarivanjem sinergije izmedju održivosti i profitabilnosti poslovanja.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!