Razvoj

Zemlje BRIKS-a protiv protekcionizma

Predsednik Kine Si Đinping pozvao je, pred početak samita BIRKS-a, najveće ekonomije u razvoju da se suprotstave protekcionizmu, dodajući da će Kina nastaviti da investira širom sveta i da želi strane investicije u svojoj zemlji.

Ocenivši da su protekcionizam i okrenutost prema sebi u porastu, Si je rekao da "samo otvorenost daje napredak" i da "samo inkluzivnost podržava takav napredak".

Si se obratio poslovnim predstavnicima zemalja grupe BRIKS-a, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, uoči početka samita lidera tih zemalja u kineskom gradu Sjamenu, koji se održava u vreme pojačanog pritiska SAD i Evrope na Peking da smanji tržištne barijere.

To je deveti samit BRIKS-a, grupe koja se okupila pre oko 10 godina u cilju uspostavljanja alternativnog svetskog poretka kojim ne dominiraju zemlje Zapada.

Kina je dugo optuživana za nepravedne barijere za strane komapnije, ali Si je postao predsednik, koji se zalaže za globalizaciju u trenutku kada raste protekcionizam u zapadnim zemljama, uključujući SAD.

Izvor: Beta

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!