Industrija

"Zijin Mining" zvanično preuzima RTB Bor 18. decembra

Kineska kompanija "Zijin Mining" preuzeće i zvanično RTB Bor 18. decembra, izjavio je direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Spaskovski je, navodi portal Solarismediabor, na svečanosti povodom 65 godina Planinarskog doma na planini Stol kod Bora, rekao i da će on ostati na toj funkciji još tri godine.

"Kineski prijatelji i novi vlasnici RTB-a pomoći će nam, između ostalog, i da osavremenimo i obogatimo Muzej rudarstva i metalurgije na svetskom nivou", kaže Spaskovski.

Dodaje da postoje realni izgledi da se sagradi i posebna muzejska zgrada i da je ponosan na svoj dosadašnji rad.
"Pomogao sam svom snagom, zajedno s državom Srbijom i predsednikom Aleksandrom Vučićem, i da pronađemo najboljeg strateškog partnera. Ubeđen sam da će RTB i Bor za pet-šest godina dostići ogroman razvoj u svakom pogledu. Proizvodnja će se više nego utrostručiti, što garantuje i puniji lokalni budžet i bolji standard građana", rekao je Spaskovski, prenosi portal.
Inače, kineska kompanija “Zijin Mining Group” izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" (RTB) krajem avgusta ove godine.

Plan je da ulože ukupno 1,46 milijardi dolara u RTB Bor.
Kineska kompanija ima obavezu da investira 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, a da joj pripadne 63 procenta vlasništva nad RTB-om.
“Zijin” se obavezao da sačuva 5.000 radnih mesta i da investira 200 miliona dolara za rešavanje dugova, čije je pokrivanje predviđeno UPPR-om (unapred pripremljen plan reorganizacije).

Investicijama je predviđeno da 320 miliona dolara bude uloženo u rudnik Cerovo i njegovo otvaranje.
Kineski partner ima i ambiciozan plan za Topionicu, koja ima kapacitet proizvodnje 80.000 tona, a trenutno proizvodi oko 43.000 tona.
Plan kineskog strateškog partnera je da za tri godine radi punim kapacitetom od 80.000 tona, a posle šest godina poslovanja da proizvodi između 120.000 i 150.000 tona, prenosi RTV.

“Zijin” se obavezao da će u ekologiju i rešavanje ekoloških problema uložiti 136 miliona dolara.
Kompanija “Zijin” jedan je od najvećih kineskih proizvođača zlata, a druga po veličini u proizvodnji bakarne rude.
U devet zemalja zapošljava 17. 500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. mestu liste najvrednijih rudarskih kompanija u svetu.
Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!