Društvo

11.000 novih mesta u predškolskim ustanovama

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je prilikom obilaska tri lokalne samouprave na jugu Srbije da Ministarstvo intenzivno radi na povećanju kapaciteta u predškolskim ustanovama širom Srbije.

„Uz podršku Svetske banke, kroz Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, gradimo i dograđujemo vrtiće u 35 lokalnih samouprava i na taj način obezbeđujemo 11.000 novih mesta za smeštaj mališana“, rekao je Ružić i  dodao da je strateški cilj Ministarstva da se poveća obuhvat dece predškolskim vaspitanjem.

Čelnici triju loklanih samouprava istakli su značaj Projketa inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje i podrške koju na ovaj način dobijaju od Republike.

Predsednik Opštine Vladičin Han Goran Mladenović rekao je da je centralni objekat Predškolske ustanove „Pčelica“ dograđen i da je iz temelja izgrađen još jedan objekat vrtića u sklopu ove ustanove čime je broj dece sa liste čekanja smanjen sa 138 na 78.

Predsednik Opštine Doljevac Goran LJubić je izrazio zadovoljstvo što će u dograđenom objekat u PU ,,Lane” u selu Pukovac deca moći da se druže, igraju, uče i srećno odrastaju u adekvatnim uslovima za njihov razvoj.

Ministarstvo prosvete je za investiciju rekonstrukcije i dogradnje ovog objekta izdvojilo oko 35 miliona dinara, čime je obezbeđeno dodatnih 40 mesta za decu u Pukovcu.

Za izgradnju objekta, kojim će se smanjiti lista čekanja upisa dece u vrtić za 160 mesta, Ministarstvo prosvete obezbedilo oko 80 miliona dinara. Predviđeni rok za završetak radova je do kraja 2022. godine.

Izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih objekata sprovodi se u okviru Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji se realizuje uz podršku Svetske banke i unapređuje dostupnost, kvalitet i uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu. Kroz projekat se obezbeđuje 11.000 novih mesta u vrtićima za decu i to:

- Dogradnjom postojećih ili izgradnjom novih vrtića u 35 JLS obezbeđuje se 5.500 novih mesta.

- Adaptacijom i prenamenom postojećih prostora, u saradnji sa Fondacijom „Novak Đoković“, obezbeđuje se više od 100 novih soba za 2.500 mališana iz 20 gradova i opština.  

- Sa 1,8 miliona evra podržana su 34 lokalna projekta koji su na različite načine povećali dostupnost usluga i podrške porodicama sa malom decom i istovremeno omogućile uključivanje više od 3.000 dece iz osetljivih društvenih grupa u sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Projekat, pored navedenog, podržava Nove osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja, osnažuje kompetencije vaspitača za implementaciju novog programa, pruža podršku porodicama sa decom sa fokusom na porodice iz osetljivih društvenih grupa, podstiče uključivanje dece u kvalitetan sistem predškolskog vaspitanja i obrazovanja u cilju obezbeđivanja jednakih uslova za razvoj sve dece.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!