Projekti

550 tona čepova za 10 godina solidarnosti

Pružanje pomoći onima kojima je ona zaista potrebna, posebno je važno u današnje vreme koje nameće nove vrednosti i prioritete. Osobe sa invaliditetom često su zanemarene, a sredstva za kupovinu neophodnih pomagala uglavnom moraju sami da obezbede, najčešće putem raznih donacija.

Akcija prikupljanja čepova plastičnih ambalaža i dalji proces njihove reciklaže, od kojih se novac donira u humanitarne svrhe, prva je pokrenuta od strane udruženja „Čep za hendikep“ 2012. godine, koje je 3. decembra obeležilo desetogodišnjicu postojanja.

„Do danas smo prikupili oko 550 tona čepova i uručili 117 pomagala za osobe sa invaliditetom. Povod za pokretanje akcije bila je nepovoljna zakonska regulativa u Srbiji, koja predviđa zamenu ortopedskih pomagala sa vremenskim periodom čekanja od 3 do 8 godina. Želeli smo da motivišemo ljude da učine dobro delo, koje će ujedno i doprineti zaštiti naše životne sredine. Buđenje ekološke svesti i senzibilnosti za osobe sa hendikepom predstavljaju primarni cilj same akcije, u koju je danas uključeno više stotina hiljada ljudi, a najviše mladih, na šta smo posebno ponosni“ , izjavio je Zoran Martinov, predsednik Udruženja i dodao da je akcija započeta u Udruženju paraplegičara u Zrenjaninu, koja se kasnije proširila na Beograd i Novi Sad, a danas se čepovi sakupljaju u većini gradova Srbije, ali i van naših granica.

Pored 1.500 škola i vrtića, više stotina ustanova, institucija i kompanija, i oko 5.000 stambenih jedinica odazvalo se pozivu prikupljanja čepova. U saradnji sa Delegacijom EU u Beogradu, osoblje svih 27 ambasada Evropske unije prikuplja čepove, koji stižu diplomatskom poštom u Beograd. Doniranje čepova predstavlja mali gest, koji nekome obezbeđuje bolji život!

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!