Finansijske usluge

Agencija Fitch Ratings zadržala kreditni rejting Srbije na korak od investicionog

Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19.

Takvu odluku Agencija je donela imajući u vidu veću otpornost srpske ekonomije kao rezultat odgovornog vođenja ekonomske politike u prethodnim godinama i adekvatnog odgovora nosilaca ekonomske politike u Srbiji na krizu. Fitch Ratings ističe da Srbija ima povoljnija makroekonomska kretanja u odnosu na uporedive zemlje, delom i zahvaljujući donetom obimnom paketu ekonomskih mera koji doprinosi bržem oporavku ekonomije od šoka izazvanog pandemijom. Naglašava se kredibilitet ekonomske politike Srbije koji je izgrađen u prethodnim godinama, pri čemu se u prvi plan ističu očuvanje niske i stabilne inflacije, povećanje deviznih rezervi i uređenje javnih finansija.

Kada je reč o nadležnostima Narodne banke Srbije, pored očuvane niske i stabilne inflacije, relativne stabilnosti deviznog kursa i povećanih deviznih rezervi, agencija Fitch Ratings naglašava i odlične pokazatelje bankarskog sektora. Ističu pre svega visoku kapitalnu adekvatnost i likvidnost banaka, smanjenje učešća problematičnih kredita na 3,6% ukupnih kredita, rast dinarizacije depozita i dvocifreni rast kreditne aktivnosti, čemu doprinose i krediti iz garantne šeme.

Fitch Ratings ocenjuje da su sprovedenim paketom ekonomskih mera očuvana radna mesta i proizvodni kapaciteti, zbog čega će ekonomsko usporavanje u našoj zemlji u uslovima pandemije biti znatno manje u odnosu na uporedive zemlje. U narednoj godini Fitch Ratings očekuje potpuni oporavak Srbije po stopi rasta od 5,2%, i nastavak visokog rasta u 2022. godini po stopi od 4,8%. Očekuju i kontinuitet niske inflacije za koju projektuju kretanje na nivou od oko 2% u naredne dve godine, koliko je u proseku iznosila i prethodnih skoro sedam godina.
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!