Agro svet

Agrokor izbrisan iz sudskog registra

Prema objavljenom pravosnažnom rešenju Trgovačkog suda u Zagrebu završen je postupak vanredne uprave u Agrokoru, a Agrokor d.d. je izbrisan iz Sudskog registra.

Trgovački sud u Zagrebu je rešenjem od 19. jula 2022. utvrdio da se pravosnažnim pripajanjem 46 neodrživih društava dužniku Agrokor d.d. kao preuzimatelju Nagodba poverilaca Agrokora smatra sprovedenom, a nad dužnikom Agrokor d.d. završava postupak vanredne uprave. Time je uspešno okončan jedan od najvećih svetskih postupaka restrukturiranja kroz stečaj, koji je kao takav i međunarodno prepoznat, a sam postupak je dobio pravni legitimitet u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD-u i Švajcarskoj. Tokom postupka vanredne uprave prezaduženi Agrokor je, iako u bankrotu, nastavio s poslovanjem, a u procesu su očuvane sve operacije i puna zaposlenost. Sastav je u tom trenutku na području jugoistočne Evrope zapošljavao više od 50.000 ljudi i njegova bi propast, zbog uticaja na hiljadu povezanih kompanija, uzrokovala ozbiljne negativne posledice na privredu Hrvatske i svih zemalja regije.  

Postupak vanredne uprave u Agrokoru je započeo 10. aprila 2017. godine, a njime je bilo obuhvaćeno ukupno 77 Agrokorovih kompanija. Ukupan dug kompanije je u tom trenutku iznosio 56 milijardi kuna, odnos duga i dobiti iz operativnog poslovanja bio je oko 30 puta, a na računima kompanija je bilo svega šest kuna. Za samo godinu dana su vanredni poverenik Fabris Peruško i njegov tim normalizovali poslovanje i završili pregovore o nagodbi poverilaca, koja je s više od 80 posto glasova poverilaca izglasana u julu 2018., a njena punovažnost potvrđena u oktobru 2018. godine. 

Najvažniji rezultat postupka vanredne uprave, uz postignutu nagodbu i očuvane poslovne operacije, bila je činjenica da su još tokom postupka dugovi 2.400 mikro i malih dobavljača plaćeni u potpunosti, dok su ostali poverioci namireni u proseku 60 posto. Pritom su sva plaćanja dobavljača i ukupan trošak stabilizacije urušenog poslovanja podmireni iz poslovanja i imovine Agrokora, bez trošenja novca poreznih obveznika RH. Ujedno, postupak vanredne uprave je dobio i međunarodnu pravnu zaštitu, a međunarodna finansijska struka ga je nagradom TMA proglasila jednim od najboljih procesa restrukturiranja u svetu 2018. godine.

S prestankom postojanja Agrokora, Fabrisu Perušku prestaju ovlašćenja i dužnosti vanrednog poverenika iz čl. 12. Zakona o postupku vanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno njegova prava i obaveze organa dužnika i ovlašćenja.

„S pravom možemo biti ponosni na zaključenje jednog od najvažnijih ekonomskih procesa ikada vođenih u Hrvatskoj, s uticajem na celu regiju. Proces je bio izazovan i kompleksan, opseg posla ogroman, a rokovi kratki. U vrlo teškim pregovorima o nagodbi morali smo pomiriti često dijametralno suprotstavljene interese poverilaca. U pokušajima da dođemo do dogovora koji će svima biti prihvatljiv bilo je napetosti, odricanja i kompromisa. Na kraju je visoki procenat s kojim su poverioci na ročištu podržali nagodbu, a potom i sve ono što smo napravili kasnije u transformaciji kompanije prema Fortenova grupi, pokazalo da smo imali znanje i odlučnost potrebne za upravljanje ovim kompleksnim procesom. Vlada Republike Hrvatske, finansijski poverioci, dobavljači, zaposleni, ja kao poverenik i ceo naš tim uložili smo izuzetne napore da postupak vanredne uprave osigura održivo poslovanje kompanije koja je praktično bankrotirala. To je bila temeljna pretpostavka za sve ono što smo napravili u razdoblju od tri i po godine od osnivanja Fortenova grupe, koju smo doveli do prihoda od pet milijardi evra, zaduženosti ispod četiri puta odnosa duga i dobiti iz operativnog poslovanja te statusa jednog od najpoželjnijih poslodavaca i velikog investitora u celoj regiji. Zahvaljujem svima koji su dali lični konstruktivan doprinos postupku vanredne uprave, Vladi Republike Hrvatske koja me predložila za odgovoran posao vanrednog poverenika i Trgovačkom sudu u Zagrebu koji me imenovao. Posebno sam ponosan što, zajedno s timom u kojem su brojne kolege učestvovale i u postupku vanredne uprave, danas vodim kompaniju koja zahvaljujući pozitivnim promenama uspešno savladava sve izazove s kojima se susrećemo“ – rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom zatvaranja postupka vanredne uprave i okončanja njegove uloge vanrednog poverenika.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!