Finansijske usluge

AIK banka preuzima Sberbanku

AIK banka potpisala je kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbanke Srbija, u sklopu širenja poslovanja svoje bankarske grupe na šest tržišta.

Ta transakcija je deo zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbanke Evrope i AIK banke, Gorenjske banke iz Kranja i AEC Ltd. o kupovini Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde evra.

Posle realizacije procesa akvizicije Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, AIK banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra.

Sa ovom akvizicijom, AIK banka nastavlja svoje poslovanje sa jakom kapitalnom osnovom i veličinom aktive koja je pozicionira među prvih pet banaka na domaćem tržištu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 8,3 odsto.

Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tela, navodi se u saopštenju AIK banke.

AIK banka je jedna od vodećih banaka u Srbiji sa sedištem u Beogradu i tradicijom od 45 godina, a od 2019. godine postaje prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije. Predstavlja jednu od vodećih finansijskih institucija u regionu, sa kompletnom ponudom finansijskih rešenja za privredu i stanovništvo, širokom mrežom filijala i naprednim digitalnim proizvodima. Banka je na kraju prošle godine imala aktivu od 2,1 milijarde evra i depozite od 1,7 milijardi evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!